A brit egészségügyi miniszter szerint az oltások védenek az indiai variáns ellen is

koronavírus
2021 május 16., 16:38

A koronavírus indiai variánsa a jelek szerint más változatoknál könnyebben terjed, azonban egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy az oltások ez ellen a variáns ellen is védelmet nyújtanak - mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a BBC magazinműsorában elmondta, hogy az indiai variáns gócpontjának számító északnyugat-angliai Bolton városban jelenleg 18-an vannak kórházban a B.1.617.2 vírusváltozat okozta megbetegedéssel, és közülük egy kapta meg előzőleg a koronavírus elleni oltást, de gyenge egészségi állapotú páciensről van szó, aki több krónikus betegséggel küszködik.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az indiai vírusváltozat egyetlen halálesetet sem okozott azok körében, akiket már beoltottak. Az országban a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna vakcinájával oltanak.

John Edmunds, a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) tagja ugyanebben a BBC-műsorban kijelentette, hogy az indiai variánssal foglalkozni kell, de pánikra nincs ok.

Edmunds szerint az ország sokkal jobb helyzetben van most, mint amikor az év elején az először Délkelet-Angliában azonosított kenti vírusváltozat kezdett terjedni, mivel az oltási program lendületesen halad, és már csak kevesen vannak kórházban a koronavírus miatt.

A brit kormány nyitási programja alapján hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

Matt Hancock szerint a tervezett enyhítési lépések végrehajthatók, de elővigyázatosnak kell lenni. Ha az időjárás engedi, továbbra is biztonságosabb az éttermek külső helyiségeiben leülni, mint belül, továbbra sem kell feltétlenül hosszabb időt mások szoros közelségében tölteni, és érdemes arra is figyelni, hogy a beltéri helyiségek jól szellőzzenek.

A brit kormány négy lépésből álló nyitási menetrendjének végső, június 21-i időpontjában minden, akkor még érvényben lévő jogi korlátozás megszűnne. Az erről szóló végleges döntést a kormány egy héttel korábban, június 14-én jelenti be. (MTI)