Peru ki akarja vizsgálni, hogy a mérgező, ipari fehérítő fogyasztása gyógyítja-e a koronavírust

külföld
2021 május 16., 18:19

A perui kongresszus nevetség tárgyává tette magát, amikor megszavazta, hogy vizsgálják ki, hatásos lehet-e a koronavírus ellen a klór-dioxid.

A törvényhozók 49-39 arányban szavazták meg, hogy felállítsanak egy egészségügyi szakemberekből és kutatókból álló bizottságot, akiknek jelentést kell tenniük arról, hogy hatásos lehet-e a betegség kezelésére, ha a beteg megissza vagy injekcióban megkapja a fehérítőként használt szert.

A szakértők között azért váltott ki felháborodást a döntés, mert a kórházak túlterheltsége miatt valóban vannak, akik tévesen azt hiszik, hogy meggyógyulhatnak a fehérítőivástól, és otthon kísérleteznek a klór-dioxid használatával, azonban az orvosok szerint a szer hatástalan a koronavírus kezelésére, fogyasztása pedig életveszélyes következményekkel vagy halállal is járhat.

A klór-dioxidot többek közt orvosi eszközök sterilizálására, víz és zöldség-gyümölcs fertőtlenítésére használják. Ellenőrzött körülmények között, például fogászati műtéteknél szájvízként is használják, lenyelése hányást, hasmenést, súlyosabb esetben belső vérzést, légzőszervi- vagy veseelégtelenséget okozhat.

Samuel Cosmé, a perui intenzív terápiás orvosok szövetségének a főtitkára elítélte a kongresszus döntését, és felhívta a figyelmet arra, hogy neki már kellett olyan covidos betegeket kezelnie, akiknek az eleve súlyos állapotán a klór-dioxid fogyasztása rontott.

Peruban jelenleg annyira súlyos a járványhelyzet, hogy lassan már nincs szabad sírhely, és vannak, akik földjüket, autójukat vagy valamilyen szervüket ajánlják fel, hogy családtagjuk intenzív kórházi ágyra kerülhessen. (Vice)