Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul a gyülekezési tilalom miatt

jog
május 16., vasárnap 10:31

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő vasárnap jelentette be, hogy az ombudsmanhoz fordul, mert megszakításokkal közel egy éve van teljes tilalom alatt a gyülekezés Magyarországon, és még annak járványbiztos formáit is szigorúan tiltja a kormány veszélyhelyzeti rendelete.

A képviselő szerint az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátozza az embereket az állampolgári jogaik gyakorlásában, ezért az ombudsmantól kért vizsgálatot és állásfoglalást.

„Az Alaptörvény szerint alapvető jog más alapvető jog védelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. A megszakításokkal már egy éve tartó, legutóbb november 11-én hatályba lépett általános gyülekezési tilalom minden, még a tiltakozás járványbiztos formáit is szigorúan tiltja, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik élni kívánnak alapvető állampolgári jogaikkal. Tavasszal a rendőrség a dudálós tiltakozáson 106 ember ellen indított szabálysértési eljárást és 13,6 millió forint pénzbírságot szabott ki első fokon, amit aztán a bíróság eltörölt, a szervezők esetében pedig 100 ezer forintra csökkentett” – írja a képviselő, aki hangsúlyozza, a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés a közügyekben való demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele.

Szél szerint ráadásul mindez egy olyan időszakban történik, amikor a kormány egymás után hoz széles körű társadalmi és politikai vitát igénylő törvényeket és alakítja át alapjaiban az egészségügyet és a felsőoktatást. (MTI)