A koronavírus mellett egy durva trópusi ciklon is fenyegeti Indiát

külföld
2021 május 17., 09:50

A Tauktae ciklon 1998 óta a legerősebb trópusi vihar lehet Indiában. A heves esőzések miatt az elmúlt két napban legalább hatan haltak meg, és több ezer embert kellett evakuálni otthonaikból. A meteorológusok szerint a vihar mostanra egy „rendkívül súlyos ciklonná” erősödött, ami várhatóan hétfő este éri el Gudzsarát államot, ahol 160 km/órás szélre számítanak.

India nagyvárosait és az ország egészségügyét a koronavírus második hulláma rendkívüli módon sújtotta: a kórházak sok helyen kifogytak a lélegeztetésre használt oxigénből, a halottasházak és a krematóriumok megteltek, Új-Delhiben és Mumbaiban parkolókban kialakított helyeken égetik el a holttesteket.

photo_camera Rendőrök és helyiek mentenek ki egy nőt Kochiban a heves esőzések miatt elárasztott utcából 2021. május 14-én Fotó: ARUNCHANDRA BOSE/AFP

A várható vihar miatt a tengerpartokhoz közeli kórházakból már 580 beteget átköltöztettek más kórházakba, a hírek szerint pedig amíg nem csillapul a szél, lezárják Mumbai repterét. A hatóságok azt kérik, mindenki maradjon otthon. (BBC)