A mianmari szépségkirálynő a Miss Universe döntőjében beszélt a katonai junta ellen

külföld
2021 május 17., 08:23

A hétvégén tartották Floridában a Miss Universe szépségverseny döntőjét, ahol a mianmari versenyző, Thuzar Wint Lwin egy videóüzenetben azt mondta:

„Haldokolnak az embereink, a katonaság sorra lövi le őket. Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy beszéljen Mianmarról. Miss Universe-ként a puccs óta én is annyiszor szólalok fel, ahányszor csak tudok.”

Thuzar Wint Lwin egyike annak a több tucat mianmari hírességnek, akik hangot adtak nemtetszésüknek, amiért a mianmari hadsereg február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat, az államfőt és a de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) tömörülés több politikusát pedig őrizetbe vették. Azóta gyakorlatilag folyamatosan tüntetnek az országban. Jogvédők szerint a hadsereg legalább 790 tiltakozót megölt, és őrizetbe vettek több mint ötezer embert – köztük hírességeket is –, akik a puccs ellen tüntettek.

A katonai junta szóvivője egyelőre nem kommentálta a mianmari szépségkirálynő üzenetét.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Thuzar Wint Lwin a verseny utolsó döntős körébe nem került be, viszont megnyerte a legjobb nemzeti viseletnek járó díjat. Amikor ezt a ruhát viselte, a színpadon egy „Imádkozz Mianmarért” feliratú táblát tartott a kezében. A Miss Universe döntőjét végül a mexikói Andrea Meza nyerte.

Egy korábbi mianmari szépségkirálynő, Htar Htet Htet pedig szó szerint fegyvert ragadott, hogy felvegye a harcot a katonai juntával. Erről fotókat is posztolt Twitterére.

link Forrás

(Reuters)