Oroszországban megtiltanák Navalnij aktivistáinak, hogy induljanak a választáson

2021 május 18., kedd 17:53

Elfogadta az orosz parlament alsóháza első olvasatban annak a törvénymódosításnak a tervezetét, amely megfosztaná a „terror- és szélsőséges szervezetek” tagjait vagy munkatársait attól a lehetőségtől, hogy a szövetségi törvényhozás tagjaivá válasszák őket.

A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnijhoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az indoklás szerint a Navalnij Törzsei mozgalom, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit akarja megteremteni, tevékenységének tényleges célja pedig „a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, többek között a „színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával.

Alekszej Navalnij a bíróság előtt Fotó: Sputnik via AFP

A módosítás a státusuktól függően differenciáltan fosztaná meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő egyéb személyeket.

A tervezet kimondja, hogy az érintett szervezetek felszámolásáról vagy tevékenységük betiltásáról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított öt évig nem választhatók az Állami Duma képviselőjévé olyan személyek, akik szélsőséges vagy terrorista szervezet alapítói, vezető testületének tagjai vagy vezetői voltak.

Az egyszerű tagok esetében az eltiltás időtartama három év. Oroszországban idén szeptember 19-re tűzték ki a következő parlamenti választásokat. Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke a törvényről azt írta, hogy az mindenkit fenyeget, aki dolgozott a csapatukban vagy akár csak támogatta őket.

A jelenleg hatályos törvény azok számára tiltja meg a parlamenti választáson jelöltként való részvételt, akiket az orosz büntető törvénykönyv alapján szélsőségesnek minősített bűncselekmény miatt ítéltek el, és a szavazás napjáig büntetésüket még nem töltötték le, vagy nem törölték. Súlyos és különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén a tilalom a letöltés vagy a büntetés törlését követő 10, illetve 15 évig érvényes. (Meduza/MTI)