Az Európai Parlament befagyasztotta a kínai beruházási egyezményről szóló tárgyalásokat

gazdaság
2021 május 20., 15:51

Az Európai Parlament csütörtökön megállapodott arról, hogy felfüggesztik a Kínával kötött beruházási egyezmény ratifikálását, amíg Peking nem szünteti meg az uniós politikusokkal szembeni szankciókat, amelyek az EU közgyűlésének és annak emberi jogi bizottságának öt tagját is érinti, olvasható az Európai Parlament honlapján.

A Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában a lehető leghatározottabban elítéli azokat az alaptalan és önkényes szankciókat, amelyeket a kínai hatóságok a közelmúltban számos európai magánszemélyre és szervezetre, köztük öt európai parlamenti képviselőre vetettek ki. A tagállamok kijelentik, hogy Peking lépése az alapvető szabadságjogok elleni támadás, és sürgetik a kínai hatóságokat, hogy szüntessék meg ezeket a teljesen indokolatlan korlátozó intézkedéseket.

A határozatot 599 igen szavazattal, 30 ellenszavazattal és 58 tartózkodás mellett fogadták el.

December legvégén született meg a megállapodás az Európai Unió, illetve Peking között egy beruházási egyezményről. Ez lett az átfogó kereskedelmi megállapodás (Comprehensive Agreement on Investment, azaz CAI), amelynek értelmében Kína könnyíteni fogja az európai szereplők piacra lépését, és számos szektorban az európai szereplőknek többé nem lesz muszáj kínai céggel társulniuk, hogy befektethessenek. A szabadkereskedelmi egyezményről több mint hét éve folynak tárgyalások Kína és az EU között. Arról, hogy hogyan jutottunk el a mostani megállapodásig, és mi a jelentősége, ebben a cikkben írtunk.