Bíróság elé állították a német hadnagyot, aki szír menekültnek adta ki magát

bűnügy
2021 május 20., 15:14

Bíróság elé állították a német hadsereg egykori hadnagyát, Franco A.-t, aki 2017-ben szíriai menekültnek adta ki magát, és feltehetően terrorista merényleteket tervezett politikusok ellen.

Az európai menekültválság csúcsán Franco A. melegítőnadrágban besétált a rendőrségre a nyugat-németországi Offenbachban. Nem volt nála más, csak egy régi mobiltelefon és néhány külföldi pénzérme. Rossz angolsággal elmondta, hogy David Benjamin a neve, és szíriai menekült, gyalog kelt át a fél kontinensen, és a papírjait útközben hagyta el. Lefotózták, ujjlenyomatot vettek tőle, és a következő évben oltalmat kapott, menedékjogi tárgyalásra várt, és havi ellátásokra vált jogosulttá. Úgy bukott le, hogy 2017-ben egy bécsi mosdóban elkapták, amikor egy elrejtett fegyverhez próbált hozzájutni. Ekkor derült ki, hogy ő nem David Benjamin, hanem egy szélsőjobboldali német katonatiszt.

photo_camera Franco A. Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP

Franco A. tettét azzal magyarázta, hogy csak a menekültügyi rendszer hibáira akart rávilágítani, mert szerinte hiba volt, hogy Angela Merkel beengedett 1 millió menekültet, de a nyomozók szerint terrorista merényletekre készült német politikusok és aktivisták ellen, amit bizonyít, hogy fegyvereket és a Mein Kampfot is megtalálták az acélajtóval védett pincéjében. A nyomozás során az is kiderült, hogy Franco A. olyan szélsőséges hálózatoknak volt a tagja, amelyek halállistákat vezettek, és terveik voltak az eljövendő összeomlásra, az úgynevezett X-napra.

Az ügyészek a csütörtöki tárgyaláson elmondták, hogy a férfi összeállított egy listát lehetséges célpontokról, köztük Heiko Maas német külügyminiszterrel, a parlament alelnökével, egy zsidó aktivistával.Az ügyészek szerint a férfi célja az volt, hogy a menekülteket hibáztassák a merényletekért, és muszlimellenességet szítson.

A tárgyaláson azonban Franco A. továbbra is kitartott amellett, hogy csak rendszerhibákat akart feltárni, nem készült terrorista akcióra, és sosem tervezte, hogy valakinek ártani fog.

„Személyesen szerettem volna a mélyére ásni ennek, és megnézni, mennyien élhettek vissza a menedékjoggal a német hatóságoknál a biztonság rovására” - mondta Franco A. a francia Le Figaro újságnak.

A fegyverekkel teli pincét azzal magyarázta, hogy önvédelemre tartotta csak őket, ha vészhelyzet törne ki, és meg kellene védenie a családját. Franco A.-ről és az egész ügyről Herczeg Márk kollégám írt részletes cikket. (BBC)