Gulyás: Kevesebben jelentkeznek oltásra, mint ahány vakcina van

POLITIKA
2021 május 20., 09:08

Most jutottunk el oda, hogy aki oltásra regisztrál, az bármelyik vakcinából választhat, és akár már másnap meg is kaphatja azt, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely szerint

kevesebben jelentkeznek, mint ahány oltás rendelkezésre áll az országban.

Úgy kalkulálnak, hogy a hétvégén várhatóan eléri az ötmilliót a beoltottak száma. A szerdai kormányülésen döntöttek többek közt arról, hogy

  • az ingyenes parkolás vasárnap éjféli határidővel véget ér,
  • a hitelmoratóriumot augusztus 31-ig biztosan fenntartják.

Magyarország nem vesz részt a következő, közös európai uniós vakcinabeszerzésben,

mondta Gulyás. Szerinte a kormány kellő tartalékot halmozott fel, illetve rendelt meg, 2022 év végéig 10 millió vakcina érkezik még az országba. A következő brüsszeli beszerzés során csak 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne venni, mintegy 120 milliárd forintért, ebben "a kalandban nem veszünk részt", tette hozzá a miniszter. Az oltási program 5 millió felett nagyon le fog lassulni, a legoptimistább becslések szólnak arról, hogy eléri majd hatmilliót.

Gulyás újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy

  • a miniszterelnök a pénteki nap folyamán fogja bejelenteni az újabb lazításokat,
  • a kormány egyelőre nem, csak a Fidesz elnöksége tárgyalta Kocsis Máté frakcióvezető pedofilellenes törvénycsomagját. A kormánypárt vezetése támogatja a javaslatot.
  • Miután a beoltottak száma eléri az 5 milliót, a lazításokról a fertőzési adatok alapján döntenek majd.
  • Gulyás szerint Karácsony Gergely főpolgármester csak azért tiltakozik a Fudan Egyetem budapesti kampusza ellen, hogy elterelje a figyelmet hiányos nyelvtudásáról.