Illegális aranybányászok fegyverrel támadtak a yanomami őslakosokra Brazíliában

külföld
2021 május 20., 14:20

Ismét egy csoport felfegyverkezett, illegális aranybányász támadott meg egy yanomami őslakosok által lakott falut, Palimiút Brazília északi részén. A lövéseket levideózták a helyiek. Az őslakosok már két éve panaszkodnak arra, hogy amióta kb. 20 ezer illegális aranybányász érkezett a vidékre, azóta megnőtt az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények száma. Júnior Hekurari Yanomami, a Yanomami és ye'kuanna őslakosok egészségért felelős tanács elnöke a France24-nek elmondta, hogy ez egy hónapon belül már a sokadik támadás volt a falu ellen.

A támadások során az őslakosok szerint két felnőttet lelőttek, két gyerek pedig eltűnt menekülés közben, de ezt a számot a hatóságok nem erősítették meg. Amikor rendőröket küldtek a faluba, hogy kivizsgálják az esetet, illetve a bűnözőcsoportok jelenlétét a környéken, ők is tűzharcba keveredtek a bányászokkal. A videókon az is látszik, ahogy motorcsónakokkal elhúznak a támadók, és rengeteg szemetet hagynak maguk után.

Május 16-án ismét több mint egy tucat motorcsónak közelítette meg a falut, ezekből tüzet nyitottak az őslakosokra, és könnygázt is kilőttek rájuk.

A támadásoknak az az oka, hogy a koronavírus miatt, ami nagyon megtizedelte az őslakos közösségeket, ismét belépési korlátozást vezettek be a területre, azonban a bányászok itt szoktak átvágni a bányák felé. Mivel ezt meg akarták szegni, április 24-én az őslakosok elkobozták a bányászok hajóit és üzemanyagtartályait, válaszként azok másnap rájuk támadtak. Az elnök azt követelte, hogy a kormány azonnal avatkozzon közbe, és a Szövetségi Ügyészség is azt kérte, hogy küldjenek biztonsági erőket Palimiúba, hogy megvédjék a lakosságot az újabb támadásoktól.

Az őslakosok védelmével foglalkozó szervezetek tiltakoznak az erőszak ellen, és arra is felhívták már a figyelmet, hogy az illegális bányászok megjelenése nemcsak a yanomamikra jelent veszélyt, hanem a környezetre is. A bányászathoz használt higany mérgezi például a talajt és a vizeket.