Kis híján átnyomtak a szocialisták egy kormányt megbélyegző szöveget a parlamenten

POLITIKA
2021 május 20., 10:18

Elég kicsi az ellenzék mozgástere a parlamentben kétharmados kormánytöbbséggel, de azért próbálkozni mindig lehet.

Egy ilyen próbálkozásra volt példa, amikor két szocialista képviselő, Gurmai Zita és Mesterházy Attila benyújtottak egy módosítót egy politikai nyilatkozathoz.

A nyilatkozat - aminek jogi következménye nincs, inkább csak egy politikai gesztus - azt üdvözölte volna, hogy Magyarország átveszi a soros elnökséget az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában. Jól nézett volna ki, ha az üdvözlést az ellenzék is megszavazza, és ezért a Fidesz kész volt egy kis együttműködésre is.

A két szocialista képviselő azt mondta, hogy megszavazzák ők is az üdvözlő nyilatkozatot, csak kerüljön ki a szöveg elejéből, hogy az "Országgyűlés üdvözli a magyar kormány aktív nemzetközi szerepvállalását", illetve kerüljön bele, hogy "az Országgyűlés elkötelezett az Európa Tanács és annak deklarált céljai, különösen a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság fejlődése és előmozdítása iránt".

A nyilatkozatot előkészítő külügyi bizottságban ülő fideszesek úgy döntöttek, hogy belemennek a változtatásba, ha ez kell ahhoz, hogy az ellenzék is megszavazza a nyilatkozatot. A bizottság összes tagja megszavazta tehát a módosítók befogadását.

Csakhogy a módosítás indoklásában szerepelt ez a mondat is: "E kiállás rögzítésére szükség van, hiszen Magyarország a térségbeli országok között utolsó helyen áll mind a demokrácia minőségét, mind az egyéni szabadságjogok érvényesülését, mind pedig a jogállamiság minőségét jelző mutatószámok alapján." A mondat nem lett volna része a nyilatkozatnak, de a módosító indoklása mégis csak része a módosításnak.

A külügyi bizottságtól a törvényalkotási bizottsághoz került a szöveg, ahol az indoklás szövege már zavart okozott. Előbb Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke azt mondta, hogy ugyan az indoklás szövegével egyáltalán nem ért egyet, de mivel ez a mondat úgysem lesz része a nyilatkozatnak, a konszenzus kedvéért túl tud rajta lépni, szóval támogatja a módosítók befogadását.

Ezután Sztáray Péter államtitkár kapott szót a külügyminisztérium részéről, aki viszont nem tudta megmondani, hogy a kormány támogatja-e a módosítók befogadását. Egyrészt azt mondta, hogy magát a módosításokat el tudja fogadni a tárca, másrészt azt is, hogy az indoklást nem tudja.

Hende Csaba, a bizottság elnöke, zavarba is jött: "Nehéz helyzetbe hozzák a bizottságot ezzel" - jelentette ki az ülésen.

A bizottság végül 16 igen, 5 nem és 11 tartózkodás mellett éppen csak nem fogadta el a módosítást.