Megegyezett az unió a COVID-igazolványról

járvány
2021 május 20., 19:04

Ideiglenes megállapodást kötött a digitális COVID-igazolványról az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács, jelentették be csütörtök este.

Ennek értelmében csak azok mozoghatnak szabadon az unión belül, akik olyan vakcinát kaptak, amit jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség. A Sinopharm és a Szputnyik esetében az egyes tagállamok egyénileg dönthetnek. Az igazolvány a javaslatok alapján három információt fog tartalmazni:

  • ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével,
  • ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget,
  • ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

Ahhoz, hogy a javaslat életbe is lépjen, minőségi többségre lesz szükség a Tanácsban, és többségre az EP-ben az elfogadáshoz, vétózni pedig egyik tagállamnak sem lesz lehetősége.

Ha minden jól megy, akkor július elsejétől lép életbe az EU-s igazolvány.

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót tesztek megvásárlására költ.

Arról is megegyeztek, hogy a tagállamok nem hozhatnak újabb utazási korlátozásokat, csak akkor, ha az arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel. Ezt azonban a meglévő tudományos eredményekkel, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataival kell igazolni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

A megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Állampolgári Jogi Bizottság szavaz, majd a júniusi plenáris ülésen (június 7-10.) a teljes EP. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést. (via Euronews)