1,5 milliárd dollárt kártérítést követelnek Irántól a Teheránban lelőtt ukrán repülőgép kanadai áldozatainak hozzátartozói

május 21., péntek 5:50

Ontario állam legfelső bírósága csütörtöki határozatában kimondta, Irán terrorcselekményt követett el, amikor 2020 januárjában lelőtte az ukrán légitársaság PS752-es járatát.

„A bíróság döntése példa nélküli a kanadai jogban” – mondta közleményében a hozzátartozók érdekeit védő két ügyvéd, Mark és Jonah Arnold. Szerintük a döntés megnyitja az utat ügyfeleik előtt, hogy kártérítést kérjenek Irántól. A felperesek 1,5 milliárd dollár (447 milliárd forint) kártérítést követelnek. A szerencsétlenség 176 halálos áldozata között 55 kanadai állampolgár és 30 állandó kanadai lakhellyel rendelkező utas volt.

A szerencsétlenség áldozatainak fotóival demonstráló felvonulók Torontóban 2021. január 8-án Fotó: COLE BURSTON/AFP

Kanadában általában nem perelhetők polgári peres ügyekben a külföldi államok. Egy 2012-es törvény azonban kivételt tesz a terrorizmust támogató országok esetében.

Tavaly januárban az iráni forradalmi gárda légvédelme lelőtt egy ukrán repülőt nem sokkal azután, hogy az felszállt Teheránból. Irán azt hozta fel mentségéül, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, amelyeken amerikai katonákat szállásoltak el. Márciusban az iráni polgári repülési hatóság radarhibát és légvédelmen belüli emberi tévedést nevezett meg a katasztrófa okaként, és vádat emelt tíz ember ellen.

Ukrajna elítélte a „valódi okok elrejtésére irányuló cinikus kísérletet”, míg Ottawa egy „kézzelfogható bizonyítékokat” nélkülöző, „hiányos„ jelentésnek minősítette a jelentést. Marc Garneau kanadai külügyminiszter egy héttel ezelőtt azt mondta, „teljesen elfogadhatatlan, hogy Irán a felelősséget néhány alacsony rangú emberre akarja tolni, és nem szolgál a parancsnoki láncolat felelősségre vonásával”. (MTI)