150 km/h-val száguldott a szuperexpressze, amikor a mozdonyvezetőre rátört a szapora

ÉLET
2021 május 21., 14:22

Vizsgálatot indított a Central Japan Railway Company (JR Central) japán vasúti társaság az egyik mozdonyvezetője ellen, miután a biztonsági kamerák felvételei alapján kiderült, hogy a masiniszta hosszú percekre elhagyta az akkor épp 150 km/h-ás sebességgel száguldó vonat mozdonyát, hogy vécézzen.

A Hikari 633 szerelvényen ekkor 160-an utaztak, miközben a mozdonyra csupán a kalauz vigyázott, pedig ő nem is tudja vezetni. Ennek ellenére sem lett semmi baj, a JR Central közleménye szerint az eset "nem volt hatással az utazásra". Ettől függetlenül jelentették az esetet a hatóságoknak, és elnézést kértek a történtekért.

A JR Central tájékoztatása szerint az eset még vasárnap reggel történt, amikor a vonat Sizuoka prefektúrán át haladt. A 36 éves, a sajtóban meg nem nevezett sofőrnek hasfájása volt, sürgősen vécére kellett mennie. Átadta a mozdony kezelőszerveit az azokat kezelni nem tudó kalauznak, majd kb. három percre elvonult az egyik vagon vécéjére.

A JR Central szabályzata szerint a mozdonyvezetőnek tájékoztatnia kellett volna a forgalomirányítót. A szabályzat szerint a mozdonyvezető átadhatja a mozdony irányítását a kalauznak, de csak ha az ki van képezve mozdonyvezetésre is. (Via BBC. Címlapképünk illusztráció, nem a cikkben szereplő szerelvényt ábrázolja. Fotó: MASAKI AKIZUKI/The Yomiuri Shimbun via AFP)