A G7-ek többé nem támogatják a szénerőművek építését a világban

környezetvédelem
2021 május 21., 15:56

Többé nem támogatják anyagilag a szénerőművek, illetve más fosszilis fűtőanyagot használó erőművek építését más országokban a G7 tagállamai. A világ leggazdagabb országainak energetikai és környezetvédelmi miniszterei kétnapos virtuális találkozójuk utolsó óráiban tudtak megállapodni a javaslatról, amit Japán a végsőkig ellenzett.

Japán az egyik legnagyobb szponzora az ilyen erőművek létesítésének a világ szegényebb országaiban. Most azért ellenezték az utolsó pillanatig a tilalmat, mert félelmeik szerint a japán tőke helyét a kínai vehetné át, mely a japánokénál fejletlenebb és szennyezőbb technológiát telepítene ezekbe az országokba.

A döntés komoly előrelépést jelent a klímacélok elérésében. A Nemzetközi Energiaügynökség a héten közzétett jelentésében arra szólított fel, hogy minden, fosszilis üzemanyagon alapuló energiatermelő beruházást fel kell függeszteni az év végéig, hogy esély maradjon 1,5 fokban korlátozni a felmelegedés mértékét ebben az évszázadban.

A G7-eken kívül Kína és Dél-Korea volt eddig a legnagyobb szponzora az ilyen fejlesztéseknek. Dél-Korea vállalta, hogy maga is felhagy a gyakorlattal. (Via The Guardian)