Biden hajlandó találkozni Kim Dzsongunnal

külföld
2021 május 22., 06:00

Az amerikai elnök megfelelő feltételek mellett kész találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel - derült ki azon a sajtóértekezleten, amelyet Joe Biden és vendége, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In tartott pénteken a washingtoni Fehér Házban. Az eseményen Biden és Mun is azt mondta, céljuk, hogy megvalósuljon a Koreai-félsziget teljes atommentesítése.

photo_camera Mun Dzse In és Joe Biden. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Biden azt is mondta, "nincsenek illúziói" azzal kapcsolatban, milyen nehéz rávenni Észak-Koreát arra, hogy feladja nukleáris arzenálját, miután elődei ezen a téren kudarcot vallottak. "Mindketten mélyen aggódunk a helyzet miatt" - hangsúlyozta Biden.Biden azt mondta, megfelelő feltételek mellett hajlandó lenne találkozni Kimmel, attól függően, hogy Kim hajlandó-e megvitatni nukleáris programját. "Nem tenném azt, amit a közelmúltban tettek; nem adnám meg neki mindazt, amire vágyik - a nemzetközi elismerést, hogy legitimnek tekintse, és nem engedném, abba az irányba haladjon, úgy tűnjön, hogy ... komolyabban gondolja azt, amit egyáltalán nem gondolt komolyan" - mondta Biden. Az új amerikai elnök tanácsadói már találkoztak észak-koreai kollégáikkal annak érdekében, hogy megteremtsék a vezetők közötti tárgyalások alapjait. A Fehér Ház márciusban még azt mondta, hogy Biden nem szándékozik találkozni Kimmel.

Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, amióta Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, aki három csúcstalálkozót is tartott az észak-koreai vezetővel. Kim Trump kedvéért sem volt hajlandó feladni atomfegyvereit, de befagyasztotta azok tesztelését. (MTI)