Fenyegetéssel szervezték be, és semmilyen írásos jelentést nem adott - mondja Karikó Katalin

TUDOMÁNY
2021 május 22., 14:37

Az elmúlt napokban kezdtek el keringeni Karikó Katalin állambiztonsági kartonjának adatai a közösségi oldalakon. A kutató beszervezését részletező fotó Bálint László A hálózati nyilvántartás szereplői: az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945-1990 című könyvéből származik.

Karikó Katalint a kartonja szerint 1978-ban szervezték be, amikor doktori tanulmányait kezdte meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. A kémelhárítással foglalkozó III/II.-es osztály beosztottja lett „Lengyel Zsolt” fedőnévvel, titkos megbízott minősítéssel.

A kutató a Telexnek küldött nyilatkozatában azt írta, apja 1956-os forradalmi részvételére hivatkozva fenyegették meg, hogy ellehetetlenítik a szakmai munkáját, ezért írta alá a beszervezési papírt, de soha nem adott írásos jelentést.

„Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani.

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.”

A Telex szerint Karikó Katalin édesapja, Karikó János 1956-ban a Forradalmi Tanács tagja volt Kisújszálláson. Hentesi állásából a forradalom alatti szerepére hivatkozva „izgatás” miatt '57-ben elbocsátották, és négy évig állást sem kapott.

Orbán-Schwarzkopf Balázs, az ÁBTL kutatója a lapnak azt mondta, hogy tudományos vonalon elég megszokott volt az, hogy a kutatókat a III/II. Csoportfőnökség alá sorolták, és külföldi behatolási kísérletekben, például ipari kémkedéssel kapcsolatos elhárításban vártak tőlük jelentéseket.