Leszállíttatták a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben, és őrizetbe vettek egy fehérorosz ellenzéki aktivistát

külföld
2021 május 23., 13:13

A fehérorosz ellenzéki Telegram-csatorna, a Nexta közölte, hogy a volt szerkesztőjét, a száműzetésbe kényszerült aktivistát, Roman Protaszevicset őrizetbe vették a fehérorosz hatóságok, miután a Ryanairnek a görögországi Athénból a litvániai Vilniusba tartó járatát a fehérorosz légtérben a minszki repülőtérre leszállíttatták.

link Forrás

A Litvániába menekült ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja vezető tanácsadója, Franak Viačorka azt írta a Twitteren, hogy Roman Protaszevics Belaruszban halálbüntetéssel néz szembe. „Fehéroroszország lefoglalt egy repülőgépet, és veszélybe sodorta az utasokat, csak hogy elnyomja egy ellenfelét” – írta.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a gép kényszerleszállást hajtott végre, a görög Greek City Times azt írja, a fehérorosz állami média szerint MiG-29-es vadászgéppel parancsolták földre a gépet.

Litvánia elnöke, Gitanas Nausėda a Twitteren azt írta, hogy ami történt, az példa nélküli, és követeli Roman Protaszevics azonnali szabadon engedését.

Roman Protaszevicset a fehérorosz KGB azért minősítette terroristának, mert beszámolt az elcsalt választásról és a rákövetkező tüntetésekről.

Fehéroroszországban a tavaly augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek voltak a hatodszor hatalomra került Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tömegtüntetések, amiket a hatóságok kezdetben brutálisan levertek. Több tiltakozó meghalt, sokakat megkínoztak, és vannak, akik eltűntek, miután őrizetbe vették őket. A 66 éves Lukasenka választási csalással került ismét hatalomra, a választási eredményeket a nyugati országok nem ismerték el.

Frissítés 16:35

A fehérorosz hatóságok azt állítják, a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett bombáról. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre – állítják. Az elnöki sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna szerint Lukasenka adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az állítólagos bomba miatt, „így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől”. Jelenleg a repülőgép tűzszerészeti átvizsgálása zajlik.

A fehérorosz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege megerősítette Protaszevics őrizetbe vételét, akár 15 év börtönt is kaphat. (MTI)