Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt

május 23., vasárnap 13:28

Másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt több déli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amiket károkozó szél, jégeső kísérhet.

Zivatarfelhők Pécs fölött 2020. április 29-én. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A veszélyjelzés szerint további másodfokú riasztásokat adhatnak ki a zivatarveszély miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében.

Budapesten, Pest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében szintén zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták, hidegfront érkezett nyugat felől, ami miatt zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén (nagyobb számban előbb a Dunántúl középső és déli részén, majd az Alföldön). Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön heves zivatar is előfordulhat, amit (néhány helyen nagyobb jégdarabokkal) jégeső, intenzív, rövid idő alatt akár 15-30 mm csapadék, illetve viharos (70 km/óránál erősebb) szélrohamok is kísérhetnek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt.

Hétfőn a nap nagyobb részében – amint fogalmaznak – kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, de kora estétől délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső megyékben, így arrafelé újra kialakulhatnak zivatarok. (MTI)