Egymillió font értékben raboltak el kincseket egy brit nemesi várból

külföld
2021 május 24., 06:51

Az 1587-ben, a kivégzésekor I. Mária skót királynő által viselt arany rózsafüzért is elloptak azok a tolvajok, akik a brit West Sussex megyében lévő Arundel várba törtek be, írja a Guardian.

Arundel vára
photo_camera Arundel vára Fotó: EURASIA PRESS/Photononstop via AFP

A várrablók összesen több mint egymillió font értékben vittek magukkal kincseket, többek között egy Mária által adományozott koronázási kelyhet, illetve számos arany- és ezüsttárgyat. Az Arundel fontos helyszíne a brit történelemnek, a mindenkori Duke of Norfolk élt itt családjával több mint 850 éven át.

Az ellopott tárgyak a vár nyilvánosság számára látogatható részén, egy kiállítási vitrinben voltak. A betörésről a rendőrség péntek este fél 11-kor kapott értesítést, miután az épületben megszólaltak a riasztók. Nem messze a kastélytól egy kiégett autó maradványait találták meg a rendőrök, gyanújuk szerint a járműt használhatták a rablás során.

A közlemény szerint az ellopott tárgyak között több minden is pótolhatatlan, hatalmas történelmi jelentőséggel bír. Az egyik legértékesebb tárgy a kivégzéskor viselt királynői rózsafüzér, ami pont súlya miatt nem sokat ér, mint aranytárgy, ugyanakkor történelmi emléke miatt felbecsülhetetlen értékű.