Először állt személyesen bíróság elé Aung Szan Szú Csí

külföld
2021 május 24., 08:14

Először jelent meg hétfőn a bíróságon a mianmari puccs során, februárban őrizetbe vett Aung Szan Szú Csí az ország addigi de facto vezetője, aki ellen egyebek közt korrupció miatt emeltek vádat.

A politikus ügyvédei újságíróknak azt mondták, hogy a 75 éves, Nobel-békedíjas Szú Csí a körülményekhez képest jól van, és a meghallgatás előtt félórás megbeszélést is tartott jogi képviselőivel.

photo_camera Aung Szan Szú Csí 2016-ban Fotó: STR/AFP

A meghallgatás előtt a politikus - ügyvédjein keresztül - jó egészséget kívánt a mianmariaknak, és leszögezte: pártja, a hatalomátvételig kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) addig létezik, amíg a nép is, mert a népért alakult meg.

Szú Kjít a puccs napján vették őrizetbe, és egyebek között adó-vevő készülék birtoklásával és állami titkok elárulásával vádolják egyszerre két bíróságon, és ügyvédjeivel eddig csak videókapcsolattal érintkezhetett a biztonsági szolgálat illetékeseinek jelenlétében. A katonai hatalom ezt biztonsági okokkal indokolta.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az NLD számos politikusát, köztük Vin Mjint köztársasági elnököt. A hadsereg vezetése azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A junta által kijelölt választási bizottság a héten bejelentette az NLD feloszlatását, az indoklás szerint a párt csalt a választásokon.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 815 embert öltek meg.

A puccs ellen fellázadó csapatok vasárnapi közleménye szerint az utóbbi időszakban a mianmari rendfenntartó erők több tucatnyi tagja halt meg az összecsapásokban. Vasárnap a PDF nevű juntaellenes szervezet tagjai azt közölték, hogy Moebyel városában rajtaütöttek egy rendőrőrsön, és legalább 20 rendőr meghalt a támadás során. (MTI, Guardian)