Fehéroroszország szerint nem az ő hibájuk, hogy a Ryanair-járaton egy „szélsőséges” is utazott

külföld
2021 május 24., 09:28

Megszólalt a fehérorosz kormány azután, hogy vasárnap eltérítettek egy utasszállító repülőt, melyen egy ismert ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics is utazott. A férfit a kitalált bombafenyegetésre hivatkozva leszállított gépen őrizetbe vették.

A fehérorosz külügyminisztérium szerint szükség esetén engedélyezik a szakértői vizsgálatot, ugyanakkor megvédték a helyi hatóságok döntését. A tájékoztatás szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia a fehérorosz fővárosban, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak, hogy elkísérje az utasszállítót a minszki repülőtérre. A fehérorosz külügyminisztérium weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el,

valamint azzal vádoltak egyes európai országokat, hogy teljesen feleslegesen terelik az ügyet politikai síkra.

Fehéroroszország berlini nagykövetségére kirakott üzenet
photo_camera Fehéroroszország berlini nagykövetségére kirakott üzenet Fotó: CHRISTOPH SOEDER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az ország állami médiájában szintén leszögezték: a légiforgalmi irányítás a szabályoknak megfelelően járt el, amikor fehérorosz területen utasította leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is. Kiemelték, hogy a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten „szélsőséges is volt”.

Nyugati politikusok szerint a gépet egyértelműen a fehérorosz rezsim térítette el, és beszámolók szerint a gépen utaztak is a helyi titkosszolgálat emberei, akik közreműködtek ebben.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

Prataszevics utastársai a Delfi című litván lapnak arról számoltak be, hogy a 26 éves férfi kétségbeesett a kényszerleszállás hallatára, és azt mondta, hazájában halálos ítélet vár rá.

A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból. Minszket a járat eltérítése miatt a nemzetközi közösség széles körben bírálta. Mások mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter Prataszevics azonnali szabadon bocsátását is követelte.

Az AirBaltic lett légitársaság szóvivője hétfőn bejelentette: a társaság nem használja többé a fehérorosz légteret. És a repülési adatok alapján elkerüli a légteret a magyar WizzAir is:

link Forrás

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében nyilvánította szélsőségesnek a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják. (MTI)