Koronavírus-számok Magyarországon 07.29.
Elhunytak 0 Σ 30 025
Kórházban + 9 Σ 79
Fertőzöttek + 65 Σ 809 427
Tesztek + 7 164 Σ 6 323 793
Oltottak + 5 547 Σ 5 611 260
A legújabb trendek

Az USA hetekkel az olimpia előtt adott ki utazási figyelmeztetést Japánra

május 25., kedd 5:46

Japán járványhelyzete miatt adott ki figyelmeztetést az Egyesült Államok, állampolgáraiknak nem javasolják a beutazást az országba, ahol pár hét múlva tartják meg a nyári olimpiát. Ezzel kapcsolatban amerikai olimpiai tisztviselők azt nyilatkozták, bíznak benne, hogy az amerikai sportolók biztonságosan részt vehetnek az eseményen.

Július 23-án kezdődik az olimpia Tokióban Fotó: KAZUKI WAKASUGI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői szerint most senkinek nem ajánlott a Japánba való beutazás, még azok sincsenek teljesen biztonságban, akiket már teljesen beoltottak.

Japán mindeközben a legtöbb prefektúrában május végéig meghosszabbította a veszélyhelyzetet a fertőzöttek számának növekedése miatt, és megtiltotta a beutazást gyakorlatilag mindenhonnan. Az országban eddig több mint 700 ezer fertőzöttet és 12 ezer covidhoz köthető halálesetet regisztráltak.

Az olimpiát annak ellenére is megtartják, hogy a japán lakosság nagy része tiltakozik ellene. Az olimpián résztvevőknek beutazás előtt két negatív tesztet kell felmutatniuk, de nem kell beoltatniuk magukat, és karanténba se kell vonulniuk.

Az USA által bejelentett figyelmeztetéssel kapcsolatban Marukava Tamajo olimpiai miniszter úgy fogalmazott, az szerinte nincs különösebb hatással az olimpiára és annak résztvevőire.

A tavalyi évről idénre tolt nyári olimpiai játékok megnyitóját július 23-án tartják. (BBC/Reuters)