Blinken: Az Egyesült Államok segít Gázának, de nem a Hamásznak

külföld
2021 május 25., 10:52

Az Egyesült Államok azon fog dolgozni, hogy segítse a Gázai övezetben uralkodó „súlyos humanitárius helyzet” megoldását, ugyanakkor biztosítani szeretnék, hogy a térségnek nyújtott segítségből ne részesüljön a Gázát uralma alatt tartó militáns Hamász - jelentette be Antony Blinken külügyminiszter, aki a béketárgyalásokat is szeretné elősegíteni a tűzszünet megerősítése mellett.

Atntony Blinken és Benjamin Netanjahu
photo_camera Atntony Blinken és Benjamin Netanjahu Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Blinken útját Joe Biden elnök jelentette be, mondván, a külügyminiszter együttműködik a regionális partnerekkel, hogy „összehangolt nemzetközi erőfeszítéseikkel az azonnali segítség elérje Gázát”. Blinken kedden érkezett meg közel-keleti útjának első állomására Jeruzsálembe, ahol Benjamin Netanjahuval tartott találkozója után tartott közös sajtótájékoztatót a miniszterelnökkel. Ő a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki Biden elnöksége óta Izraelbe utazott.

A külügyminiszter nem fog a Hamász képviselőivel tárgyalni, hanem a ciszjordániai Ramallahba utazik, ahol Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével találkozik. Ezután Blinken Jordániába és Egyiptomba utazik tovább.

Izrael Gázára mért légicsapásaiban és a Hamász által kilőtt rakétatámadásokban a pénteken kötött tűzszünetig 11 nap alatt több mint 250 ember halt meg, többségük palesztin. Az elszegényedett térségben nagy pusztítást okoztak a légicsapások, több száz otthon ment tönkre, és megrongálódott az infrastruktúra is.

A CNN-nek adott hétvégi interjújában Blinken azt mondta, hogy az amerikai kormány most arra törekszik, hogy „ felépítsen valami pozitívabbat”, szerinte a palesztinok és az izraeliek megérdemlik „az esélyek, a biztonság, a méltóság egyenlő mértékét”. Úgy véli, nincs itt az ideje a tárgyalások azonnali újrakezdésének, de lépéseket lehet tenni azért, hogy az izraeli légicsapások által okozott károkat helyrehozzák. (AP)