Egy kórház építésekor 900 fős tömegsírra bukkantak Ruandában

külföld
2021 május 25., 05:20

Múlt péntekig már több mint 906 ember maradványai kerültek elő abból a tömegsírból, amit nemrég a Kabgayi kórház új szárnyának építésekor fedeztek fel - mondta el Naphtal Ahishakiye a New Times-nak. Ahishakiye az Ibuka ügyvezető titkára, ami a ruandai népirtást túlélők egyesületeinek ernyőszervezete.

Az épület alapjait május 2-án kezdték el kiásni, akkor találták meg az első 30 áldozat maradványait, az exhumálás azóta is tart. Ahishakiye elmondta, hogy nem volt tudomásuk erről a lehetséges tömegsírról, és mivel a környéken sok épület van, elképzelhető, hogy a kiterjedt feltáráshoz néhányat meg is kell bontani.

A kép egy másik tömegsír exhumálásakor készült Ruandában.
photo_camera A kép egy másik tömegsír exhumálásakor készült Ruandában. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Az 1994-es ruandai polgárháború alatt több ezer tuszi menekült erre a vidékre, mert Kabgayi a ruandai katolikus egyház székhelye, ezért úgy gondolták, itt biztonságban lesznek. Sokan a templomban, az iskola termeiben és a kórházhoz tartozó épületekben kerestek menedéket, valószínűleg ott ütött rajtuk az Interahamwe milícia és a kormányerők. Számítások szerint a Kabgayi egyházmegye területén több mint 64 ezer tuszit öltek meg, ezért a környék erdeiben és épületei alatt még sok tömegsír lehet.