Karácsony: A kormány nem akart érdemben egyeztetni a helyreállítási tervről

Budapest
2021 május 25., 13:51
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án.
photo_camera Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

„Nyilvánosságra hozzuk a Fővárosi Önkormányzat javaslatait, hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány. Mert már megint a magánérdekeket helyezték a közérdek elé, már megint megrövidítették a magyarokat, már megint érzéketlenek voltak a válság miatt bajba jutott emberekkel és vállalkozásokkal szemben, már megint fontosabb volt az orosz és a kínai gazdasági érdekek kiszolgálása, mint az európai értékválasztás; már megint nem mondanak igazat sem itthon, sem Brüsszelben” – írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint „a kormány mindenféle egyeztetés nélkül lemondott a Magyarországnak járó uniós segítség nagyobbik részéről, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia vele, és egy érdemben senkivel nem egyeztetett, összetákolt országprogramot adott le az EU-nak”. Azt ígéri, a kormányváltás után első dolguk lesz az EU-s támogatás újratárgyalása.

„Az a vád érte a Fővárost, hogy mi csupán egy SMS hosszúságú anyagot küldtünk a kormánynak arról, hogy mire kívánjuk elkölteni az EU által biztosított Helyreállítási Alapból származó forrásokat. Nem tudom, vajon ők milyen hosszú SMS-eket szoktak egymásnak küldözgetni, mindenesetre a képen láthatóak azok a dokumentumok, amelyek a főváros terveit tartalmazzák, és amelyeket átadtunk a kormánynak” – írja Karácsony, aki szerint „bebizonyosodott, hogy a kormánynak esze ágában sincs érdemben konzultálni, egyeztetni”. (A Főváros tervei a honlapján érhetők el.)

A tervek, amiket Karácsony bemutatott
photo_camera A tervek, amiket Karácsony bemutatott Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony szerint a kormány inkább lemondott 3000 milliárd forintról, „csak hogy az önkormányzatokkal ne kelljen tárgyalniuk a felhasználásukról, és ne kelljen elszámolniuk vele”. „Miután a kormány mindent megtett, hogy kivéreztesse a fővárost és az önkormányzatokat, és még az uniós források egy részét is megvonta tőlünk, inkább hallgatnék a helyükben és nem kürtölném tele a médiát nyilvánvaló hazugságokkal” – írja.

Karácsony a posztját így zárja:

„A mi terveink egy zöld, élhetőbb, modernebb városról szóltak. Ezzel szemben a kormány betonba és vasba önti a magyarok, köztük a budapestiek pénzét, miközben minden egyes magyar ember zsebéből kivett 350 ezer forintot, amikor lemondott a Helyreállítási Alap nagyon kedvező feltételű támogatásainak nagyobb részéről.”