Macron szerint jó ötlet meghívni a fehérorosz ellenzéket a G7-es csúcsra

külföld
2021 május 25., 21:42

Emmanuel Macron támogatja, hogy meghívják a fehérorosz ellenzéket a hét legfejlettebb ipari ország (G7) júniusi cornwalli csúcstalálkozójára, ha Nagy-Britannia ezt kívánja – közölte kedden a brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón tartózkodó francia elnök környezete.

Macron Brüsszelben azt is kijelentette, hogy az EU-nak „igen alaposan felül kell vizsgálnia” kapcsolatát Moszkvával. Úgy vélte, hogy az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók már kimerítették lehetőségeiket. A francia elnök szerint nem elegendő egyszerűen csak reagálni a történésekre, hanem „rövid, közép- és hosszú távú stratégiát kell kidolgozni”.

Az uniós vezetők hétfő este úgy döntöttek, hogy lezárják légterüket Fehéroroszország előtt, és újabb büntetőintézkedéseket hoznak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető rendszere ellen, amely vasárnap bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítette Minszkben a Ryanair légitársaság gépét, hogy őrizetbe vegyen egy külföldön élő és a gépen utazó ellenzékit.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán zárt ajtók mögötti informális ülésre ül össze, amelyen a fehéroroszországi helyzetet vitatják meg – közölték diplomaták. A virtuális tanácskozást Franciaország, Írország és Észtország kérésére hívták össze.

Bulgária sürgősséggel a külügyminisztériumba kérette Aljakszandr Lukasevics fehérorosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen a Ryanair incidensével kapcsolatban. A szófiai külügyminisztérium megfogalmazása szerint a fehérorosz hatóságok hivatalos álláspontja „nem tekinthető bizalomra méltónak”. A találkozón a bolgár fél leszögezte, hogy az incidens azonnali és gyors kivizsgálását követeli a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) keretén belül, és követelte az őrizetbe vett újságíró, Raman Prataszevicsnek, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjének azonnali szabadlábra helyezését.

Lengyelországban, Varsóban kedd délután egész sötétedésig ezrek tüntettek Lukasenka diktatúrája ellen, Protaszevics szabadon engedését követelve.
photo_camera Lengyelországban, Varsóban kedd délután egész sötétedésig ezrek tüntettek Lukasenka diktatúrája ellen, Protaszevics szabadon engedését követelve. Fotó: OMAR MARQUES/Anadolu Agency via AFP

Független vizsgálatot követel több nemzetközi pilótaszervezet is az Athénból Vilniusba tartó Boeing-737-est ért incidens miatt. A Légijármű-pilóta Szövetségek Nemzetközi Szövetsége (Ifalpa), az Európai Pilótaszövetség (ECA) és SEPLA spanyol pilóta szakszervezet közös közleményében mély aggodalmát fejezte ki az eset miatt, egybehangzóan a szakosított ENSZ szervezet, az ICAO állásfoglalásával.

A pilóták szerint a fehérorosz légierő beavatkozása – az egyik MiG-29-es vadászgépe a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est – politikai indíttatású volt, megsérti a polgári légi közlekedést szabályozó Chicagói Egyezményt, és egyértelműen törvénytelen fellépés, amely magán hordozza „egy államilag támogatott emberrablás jellemzőit”.

Svédország kedden az emberi jogok helyzetére hivatkozva felmondott egy Fehéroroszországnak szánt, 200 millió euró értékű exportgarancia-programot - jelentette be közleményben a Svéd Exporthitel Ügynökség (EKN). A svédek Siemens gyártmányú gázturbinákat szállítottak volna két fehérorosz állami cégnek, a RUE Brestenergónak és a RUE Minskenergónak, erőművekhez. (MTI)