Az egész világ energiaigényét fedezhetné az árapály és az óceánok hullámzása

energia
2021 május 26., 11:15

Hatalmas, eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a tengerek, óceánok energiájának kinyerésében, becslések szerint csak ez a megújuló energia sokszorosan képes volna fedezni az egész világ energiaigényét – írja a Másfélfok.

Miután az árapályt a Föld, a Hold és a Nap egymáshoz viszonyított mozgása vezérli, légköri hatások kevéssé befolyásolják, így az energiatermelés megbízhatóan előrejelezhető. A hullámenergia viszont már kevésbé, de még így is jobban kiszámítható, mint a szél vagy nap, emellett jól kiegészítheti az offshore szélerőműveket, a hullámzás ugyanis a szél lecsendesedése után is tovább folytatódik.

photo_camera Offshore szélerőmű Japán mellett Fotó: MASAKI AKIZUKI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Franciaországban már több mint ötven éve üzemel árapály-erőmű, aminek működési elve egyezik a folyóvízi erőművekével. A cikk szerint azonban költségei és környezeti hatásai miatt mégsem ennek a típusnak várható további térnyerése, hanem az árapály áramlatok mozgási energiáját hasznosító alkalmazásoknak. Az ilyen erőműveket úgy kell elképzelni, mintha szélturbinákat helyeznének a vízfenékre. Néhány éve egy-egy ilyen turbina még csak 100 kW teljesítményű volt, napjainkra az átlagos teljesítmény viszont már 1,5 MW.

A cikk szerint az energiatermelésnek nem kell a szárazföldekre korlátozódnia, és mivel a Föld felszínének nagy részét víz borítja, logikus a terjeszkedés ezek irányába, legyen szó lebegő napelem- és szélturbina-platformokról, vagy az óceáni energiák kiaknázásáról.