Boris Johnson korábbi jobbkeze szerint teljes volt a káosz a brit kormányban a járvány elején

külföld
2021 május 26., 18:42

Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök korábbi tanácsadója szürreális káoszként írta le, ahogy a brit kormány a koronavírus-járványra reagált az első hullám alatt. Cummings szerint Boris Johnson naponta tízszer gondolta meg magát, hogy hogyan kellene reagálni a járványra, csak az érdekelte, hogy mit gondol róla a sajtó, emiatt pedig több tízezerrel több ember halt meg, mint amennyi áldozatot amúgy szedett volna a járvány.

Cummings azt mondta a parlamenti meghallgatásán, hogy Boris Johnson alkalmatlan a miniszterelnöki pozícióra. Cummings a brexit-kampány vezetőjeként lett ismert, a kilépéspártiak győzelmében játszott szerepéről még film is készült, amelyben Benedict Cumberbatch alakította őt. Ezután Boris Johnson egyik legfontosabb tanácsadójává vált, egészen tavaly év végéig, amikor megromlott a viszonya a miniszterelnökkel, és távozott a Downing Streetről.

A volt tanácsadó szerint a szakításhoz részben az vezetett, hogy Johnson az első hullám alatt teljes újranyitást akart, amit Cummings őrültségnek tartott. A kormányfő viszont elmondása szerint már a járvány kezdete óta nagyon szkeptikus volt a koronavírussal kapcsolatban. Cummings beszámolója szerint Johnson már az első lezárást is megbánta, arról beszélt, hogy úgy kellett volna viselkednie, mint a polgármesternek A cápa című filmben, aki a cápatámadások ellenére is ragaszkodott, hogy a strandokat nyitva kell tartani. Johnsont alapvetően úgy írta le, mint aki túlzottnak gondolta a járvány miatti aggodalmakat, emiatt a járvány miatti válságstáb megbeszéléseiről direkt kihagyták a miniszterelnököt. Johnson egészen március közepéig azon az állásponton volt, hogy hagyni kell terjedni a vírust, így majd kialakul a nyájimmunitás.

Boris Johnson brit miniszterelnök
photo_camera Boris Johnson Fotó: PHIL NOBLE/AFP

Ezután pedig a miniszterelnök folyamatosan aláásta a kormányzati kommunikációt, ezzel nagyban rontva a járványkezelési stratégia hatékonyságát. Cummings szerint Johnsont csak a média érdekelte, ezért állandóan újságírókat hívogatott, és a kormányzati kommunikációval szöges ellentétben álló nyilatkozatokat tett. Johnson a tanácsadóira se hallgatott

Cummings szerint ezért a miniszterelnök össze-vissza csapongott, mint egy bevásárlókocsi a szupermarket sorai között. Alapvetően alkalmatlannak tartottam őt a posztra, próbáltam kialakítani körülötte egy struktúrát, és igyekeztem meggátolni, hogy meghozzon olyan döntéseket, amelyeket szélsőségesen rossznak gondolok, más dolgokat pedig az akarata ellenére próbáltam áttolni - mondta volt főnökéről Cummings, aki komoly szerepet játszott abban, hogy Boris Johnson lett a miniszerelnök. Fel is tették neki a kérdést, hogy ha ennyire rossz véleménnyel volt Johnson kormányzásáról, miért nem hagyta ott korábban. Erre Cummings annyit válaszolt, hogy már júliusban közölte a miniszterelnökkel, hogy december 18-a előtt felmond. (Guardian)