Hiába az újranyitás, a fogvatartottakat még egy hónapig nem lehet látogatni

társadalom
2021 május 26., 14:25

Miközben lassan az élet minden területén feloldják a járványügyi intézkedéseket, a börtönökben még több mint egy hónapig tilos a látogatás, ami nagyon megnehezíti a közel 17 ezer fogvatartott és nagyjából 100 ezer hozzátartozójuk (köztük mintegy 40 ezer gyerek) életét - írja közleményében a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (rövidítve a FECSKE) civil hálózat.

A fogvatartottak már 2020 márciusa óta nem fogadhatnak látogatókat, függetlenül a beoltottságuktól, a magaviseletüktől és attól, hogy milyen bűncselekményt követtek el.A FECSKE az elérhető információk, közérdekű adatkérések, interjúk és kérdőíves kutatás segítségével vizsgálta, hogy a börtönök kapcsolattartásra vonatkozó szabályrendszere és gyakorlata hogyan határozza meg a fogvatartottak és hozzátartozóik életét. A kutatásából az derül ki, hogy az elmúlt bő egy év újabb, szinte tarthatatlan terheket rakott a szoros kapcsolatokra is, holott az elítéltek és családjaik stabil kapcsolattartása az egyik legfontosabb segítség lehet ahhoz, hogy egykori bűnelkövetőként újraépíthessék az életüket, és ne kövessenek el újabb bűncselekményt.

Az intézetenként nem egyenlő feltételekkel elérhető Skype-beszélgetés alig enyhít a gondokon, 2021 januárjában például csak a fogvatartottak fele használta a Skype-ot. A kutatásban sokan panaszkodtak a hívás rossz minőségére, és arra, hogy kiszámíthatatlan, hogy ki mikor juthat géphez.

Egészségügyi előállításra váró fogvatartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Szolnokon 2013. augusztus 8-án.
photo_camera Egészségügyi előállításra váró fogvatartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Szolnokon 2013. augusztus 8-án. Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

Sokakon az sem segít, hogy többet lehet telefonálni, mert a percdíjak magasak (75 Ft/perc), ha a rabok egyáltalán hozzájutnak a készülékhez, melynek letéti díja 35 ezer Ft. Akinek nincs pénze, óriási hátrányban van, ingyen legfeljebb havi 15 percet beszélhet telefonon.Több hozzátartozó számolt be a családban növekvő feszültségről és eltávolodásról. A kintiek számára nagyon nehéz, hogy nem tudják, meddig tart a tilalom, mikor várható a személyes beszélő visszaállítása. „Nincs látogatás, és ez teljesen kikészít minket. Mikor telefonálunk, akkor is csak veszekszünk, sajnos, emiatt. Nehéz ezt átvészelni. Ha sokáig tart ez még, sok kapcsolat mehet tönkre” – mondta a FECSKE-nek az egyik hozzátartozó.

Krámer Lili kriminológus, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint a látogatás szabályait az elmúlt öt évben egyébként is a folyamatos szigorítás jellemezte. 2019 óta minden börtönben csak úgy találkozhatnak a rabok a szeretteikkel, hogy közöttük "térelválasztó elemek", azaz méteres plexifalak vannak felszerelve. "A családtagok látogatáskor egymást nem érinthetik meg, köszöntéskor és búcsúzáskor sem érhetnek egymáshoz, tilos az ölelés és a puszi.”

A kriminológus szerint elengedhetetlen lenne a látogatás mielőbbi visszaállítása. „Ugyan a fogvatartottakat mindenki máshoz képest későn, április 28-án kezdték el oltani, de mára a kétharmaduk kapott oltást. Mihamarabb el kellene kezdeni tehát a látogatási tilalom fokozatos feloldását. Ez nem csak a rabok és családjaik érdeke, hanem a börtönbeli nyugalom egyik feltétele is.”