Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó elindult az alaptáborból a Mount Everestre

sport
2021 május 26., 14:31

Elindult a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest „tiszta”, azaz pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélküli megmászására Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó.

Havazás várható

A Kalifa Alpin Csapat közölte: a hegymászó reggel indult el a Mount Everest 8849 méteres csúcsa felé, és kb. 6 óra alatt ért fel a második magaslati táborba, amit 6500 méteres magasságban épített ki magának az első akklimatizációs körön egy hónappal ezelőtt. Az előrejelzések szerint csütörtökön megint havazás várható a hegyen, de pénteken és szombaton megfelelő időjárás lehet.

photo_camera Fotó: Xiao Mi/Imaginechina via AFP

A tervek szerint az erdélyi magyar hegymászó csütörtök délután megpróbál feljutni a 7150 méteren lévő hármas táborba, amit előzetesen a meredek Lhoce-jégfalban alakított ki. Onnan indulna a csúcsra.

Everest-dugó

Az alpinista május 13-án, az utolsó akklimatizációs körön már elérte a 8000 méteres magasságot, ezzel felkészült a csúcstámadásra, azonban az akkori előrejelzések szerint egy hétig csapadékos és szeles, kedvezőtlen időjárásra kellett készülnie. Utána a Tauktae ciklon napokig uralta a Mount Everest időjárását, erősen szeles és csapadékos időjárást hozva magával. Így a lehetséges csúcsmászás időszaka kitolódott, és figyelembe véve, hogy a tavaszi mászószezon május végén lezárul, több száz, zömében oxigénes mászó igyekszik kihasználni az 1-2 naposra rövidült időjárási ablakot.

Ez azt jelenti, hogy újra kialakulhat a 2019-ben már megtapasztalt „Everest-dugó” a csúcsrégióban. Ez jelentősen csökkentheti a pótlólagos oxigén és serpa segítség nélkül, „tisztán” próbálkozók esélyeit, hiszen amíg az oxigénes mászók nem érzékelik a 8000 méteres magasság fölött kezdődő halálzónának nevezett szakasz szervezetre gyakorolt negatív hatásait, addig a „tisztán” próbálkozók versenyfutása az idővel nem fér össze a sorban állással.

A cuccait is ő viszi fel

A Kalifa Alpin Csapat vezetője, Sarhan Omar azt mondta, Varga a május 13. utáni 2 hetes kényszerpihenő ideje alatt is mindent megtett azért, hogy a sok erőfeszítéssel megszerzett akklimatizációját fenntartsa, így állandó mozgásban volt a hegyen.

„Most pedig, bár nincs könnyű helyzetben a szűk időjárási ablak és a várható tömeg miatt, a kettes tábort nagyon jó sebességgel érte el, és műholdas telefonon keresztül is érződött, hogy erős a hangja, motivált, és mindent meg akar tenni a sikeres csúcstámadásért. Csabában minden megvan hozzá, hogy teljesítse ezt a sporttörténelmi célt, és első magyarként pótlólagos oxigén nélkül érje el az Everest csúcsát, de mint minden alkalommal, most is azt kértük tőle, hogy a biztonság legyen az első” – mondta a csapatvezető.

A Kalifa „Tisztán” Magyar Everest Expedíció 2021 célja, hogy Varga Csaba első magyarként, teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélkül, „tisztán” mássza meg a 8849 méter magas Mount Everestet. Emellett az alpinista önállóan, magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba. (MTI)