Az ausztrál bíróság kimondta, hogy a kormánynak kötelessége védenie a fiatalokat a klímaváltozás következményeitől

klímaváltozás
2021 május 27., 14:21

Az ausztrál szövetségi bíróság ítélete szerint az ország környezetvédelmi minisztere, Sussan Ley kötelessége, hogy megvédje a fiatalokat a klímaválságtól, írja a Guardian.

Ausztráliában 18 fiatal diák, illetve egy idős apáca kérte a bíróságot, hogy avatkozzon közbe, és akadályozza meg, hogy Lay miniszter jóváhagyja a Whitehaven Coal nevű szénipari vállalat tervét egy meglévő bányájuk bővítésére. A kereset szerint a miniszternek kötelessége, hogy amennyire csak lehetősége van rá, megvédje az ország fiataljait a klímaváltozás fenyegető következményeitől.

A fotó csak illusztráció, a klímasztárjkon részt vevő ausztrál diákok láthatóak rajta idén május 21-én Melbourne-ben
photo_camera A fotó csak illusztráció, a klímasztrájkon részt vevő ausztrál diákok láthatóak rajta idén május 21-én Melbourne-ben Fotó: WILLIAM WEST/AFP

És Mordecai Bromberg bíró úgy találta, hogy a miniszternek valóban kötelessége, hogy ne hozzon olyan döntést, ami a jövőben ártalmas lehet a fiatalokra. Ugyanakkor a bíró egyelőre nem rendelt el végzést a bányabővítéssel kapcsolatban, mivel arról nem volt meggyőződve arról, hogy a miniszter ezzel megszegné a törődésre vonatkozó kötelezettségét.

Ezzel együtt a gyerekeket képviselő ügyvéd, David Barnden történelmi és csodálatos döntésnek nevezte az ítéletet, melynek potenciálisan jelentős következményei lehetnek. Az ügyvéd szerint ugyanis a bíróság kimondta, hogy a miniszternek kötelessége a fiatalokkal, illetve a sérülékeny emberekkel való törődés, és hogy nem hozhat olyan döntéseket, melyek ártanának nekik. Mint fogalmazott, ez az első alkalom, hogy a bíróság ezt a fajta kötelezettséget kimondta valahol a világban.

Az ügyvéd elmondása szerint Bromberg bíró jelezte, hogy további információkat fog bekérni, mielőtt döntene abban, hogy a miniszter kötelezettségének megszegését jelentené-e a bányabővítés engedélyezése.

A Guardian megjegyzi, hogy az ítéletet egész másképp értékelte a szénipari vállalat: a Whitehaven Coal a tőzsde honlapjára feltöltött közleményében egyetlen szót sem írt a bíró törődéssel kapcsolatos kötelezettségről szóló ítéletéről, ugyanakkor azt üdvözölték, hogy a bíróság nem adott helyt a tinédzserek kérésének, és nem tiltotta le a minisztert a bővítésről szóló döntésről.

Közleményük szerint a keresetnek nem volt jogi alapja, és továbbra is arra számítanak, hogy meg fogják kapni a bővítéshez szükséges engedélyeket.

A beadványt benyújtó fiatalok részéről a 17 éves Ava Princi beszélt arról, hogy izgalmas és igazán felszabadító volt, ahogy a bíróság kimondta, hogy a miniszternek törődnie kell a fiatalabb generációk jövőjével. Mint fogalmazott, az ő és az ország összes többi fiataljának jövője is azon múlik, hogy Ausztrália hátrahagyja-e a fosszilis energetikai projekteket, és csatlakoznak-e azokhoz az országokhoz, melyek érdemi lépéseket tesznek a klíma védelméért. De hangsúlyozta azt is, hogy az ügynek még nincs vége, hiszen a bíróság nem rendelt el végzést.

Ley miniszter szóvivője arról beszélt a nap folyamán, hogy a kormány meg fogja vitatni az ítéletet, és később közlik majd az álláspontjukat.

A tinédzserek csoportját a 16 éves Anj Sharma vezeti, de támogatja ügyüket egy 86 éves apáca, Brigid Arthur nővér is. A per során elhangzott, hogy ha engedélyezné a kormány a bánya bővítését, az további 100 millió tonnányi széndioxid-kibocsátáshoz vezethetne, ami nagyjából az ötöde annak, amit Ausztrália egy év alatt kibocsát.

Az ítélet kihirdetése során Bromberg bíró hangsúlyozta, hogy a benyújtott bizonyítékok alapján lehet arról beszélni, hogy a globális felmelegedés okozta károk katasztrofálisak lehetnek a fiatalok számára.

A cikk kitér arra is, hogy a jövőben több hasonló ügy is a bíróságok elé fog kerülni Ausztráliában, mivel ügyvédek és aktivisták számos alkalommal éltek már hasonló eszközzel, azaz bíróság előtt támadtak meg a környezetszennyezés veszélyével járó beruházásokat.