Tíz év alatt 220 százalékkal nőtt a focisták száma

POLITIKA
2021 május 27., 04:43

A látvány-csapatsportágak társasági adókedvezményen keresztüli támogatásának köszönhető a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint, hogy megnőtt itthon az igazolt sportolók száma. Tállai András az MTI-nek azt mondta, hogy 2011 óta több mint négyszeresére nőtt az igazolt kézilabdások száma: amíg 2011. január 1-én 24 ezer igazolt játékos volt, addig 2021-ben már több mint 104 ezer. Valamint 2010-hez képest 220 százalékkal nőtt a focisták száma is, így 2020-ban már 281 ezer igazolt labdarúgó volt.

Tállai András szurkol
photo_camera Tállai András szurkol Fotó: Tállai András/Facebook

Az államtitkár emlékeztetett, hogy 2011. július 1-jétől támogathatják a cégek a látvány-csapatsportágakat társasági adókedvezményen keresztül. A támogatás elsődleges célja az, hogy minél többen sportoljanak, hiszen ez az egészségmegőrzés egyik legfontosabb és egyben leghatékonyabb eszköze.

Egy korábbi összesítés szerint

a TAO-rendszer legnagyobb nyertese nem más, mint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány.A társasági adóbevallást május 31-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz, de mivel a koronavírus-válságban nem lehet szigorú szankciókat társítani a határidő elmulasztásához, ezért a járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-ig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is.

Látványcsapatsport-támogatás esetén azonban fontos a május 31-ei határidő betartása. Az adóhivatal ugyanis akkor teljesíti a kedvezményezett szervezet részére az átutalást, ha a cég a bevallást határidőben nyújtja be, és az adót az esedékességig megfizeti. Főszabály szerint az adót is eddig az időpontig kell megfizetni. Ha a befizetés az eredeti esedékességig nem történik meg, akkor külön kérelem alapján az adóhivatal mégis átutalhatja a kedvezményezettnek az összeget, feltéve, hogy a befizetést a cég az esedékességet követő 15 napon belül pótolja. (MTI)