Ügynökök figyelték meg Raman Prataszevicset a görögországi útja alatt

külföld
2021 május 27., 19:07

Orosz útlevéllel rendelkező, gyaníthatóan orosz vagy belarusz ügynökök követték napokig Raman Prataszevicset Görögországban, mielőtt hazaindult volna azzal a repülővel, amit vasárnap belarusz légtérben leszállásra parancsoltak, hogy aztán Minszkben letartóztassák a férfit - mondta el egy neve elhallgatását kérő görög tisztségviselő a Vice-nak.

Raman Prataszevics sok más disszidens fehérorosz állampolgárral együtt egy gazdasági konferencián vett részt Athénban. Május 9-én érkezett az országba, a görög hatóságok szerint ottléte alatt végig megfigyelés alatt tarthatták.

Prataszevics kollégái azt mondták, hogy látták, ahogy a repülőút előtt ismeretlenek követték őt az athéni reptéren, akik fotókat is készítettek róla. Az lehetett a céljuk, hogy kiderítsék, hogy a férfi olyan gépre száll-e, ami átrepül a belarusz légtéren.

Az újságíró május 9 és 16 között vett részt a konferencián, utána pedig Krétára utazott a barátnőjével. A görög belbiztonsági szolgálat szerint az ismeretlen ügynökök itt is megfigyelés alatt tartották. A hatóságok hotelek és a reptér biztonsági felvételei alapján úgy gondolják, hogy a megfigyelők vagy belarusz vagy orosz ügynökök lehettek, és orosz útlevéllel rendelkeztek. Amikor Prataszevicset leszállították Minszkben, három másik utas is elhagyta a repülőt, és nem utaztak tovább a járat eredeti célállomására, Vilniusba.

„Görögország mindenkivel jól kijön, Törökországot leszámítva” - mondta egy meg nem nevezett helyi hírszerző a Vice-nak. „Az Oroszországgal, az USA-val és az EU-val való együttműködés politikai és gazdasági érdeke az országnak, de nem fogunk szemet hunyni egy súlyosan illegális emberrablási akció felett, aminek nagy részét az ország területén végezték. A görögök nem fognak azon dolgozni, hogy bajt okozzanak másoknak, de minden információt begyűjtenek, hogy hozzájárulhassanak az EU-s válaszlépésekhez.” (VICE)