Újabb 14 hónap börtönre ítélték az ellenzéket támogató hongkongi milliárdost, Jimmy Lait

külföld
2021 május 28., 10:01

14 hónap börtönre ítélték a jelenleg egy másik ügyben kiszabott 20 hónapos börtönbüntetését töltő, 73 éves hongkongi médiamágnást, a helyi demokrata ellenzéket támogató Jimmy Lait.

Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon.
photo_camera Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Lai komoly szálka a hongkongiak szabadságjogait erőszakosan korlátozó pekingi vezetés szemében, bulvárlapja, az Apple Daily ugyanis a demokráciapárti ellenzék legfőbb orgánumává vált.

Lait most azért ítélték 14 hónapra, mert 2019. október 1-én, a hongkongi demokráciapárti tiltakozások csúcsán részt vett egy, a Peking által kontrollált hatóságok által nem engedélyezett gyűlésen. 20 hónapos büntetését egy másik gyűlésen való részvétele miatt szabták ki rá korábban.

Az ítéletet meghozó bírónő, Amanda Woodcock indoklásában "naivnak és valószerűtlennek" minősítette Lai és a vele együtt perbe fogott kilenc másik ellenzéki védekezését, hogy ők békés tüntetést terveztek. A 2019-es hongkongi tüntetések valóban erőszakba torkolltak, részben azért, mert Kína-párti huligánok támadták a demokráciapárti tüntetőket.

Lai ellen még két további vádemelés is várható, már a drákói, egyébként nem is Hongkongban, hanem Pekingben meghozott nemzetbiztonsági törvény alapján, amely szerint akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik. (Via BBC)