Orbán a brit újságíróknak: Jöjjenek el, nézzék meg, nálunk a sajtó szabad

POLITIKA
2021 május 29., 13:08
Orbán nyilatkozik a Downing Street 10 előtt
photo_camera Orbán nyilatkozik a Downing Street 10 előtt Fotó: DAVID CLIFF/Anadolu Agency via AFP

Érdekes utóélete van a magyar kormány pénteki angliai látogatásának. Kiderült például, legalábbis erről ír a közszolgálati BBC diplomáciai szakértője, hogy a találkozóra kifejezetten a magyar kormány kérése miatt került sor.

A brit közszolgálati csatorna fel is tette a kérdést, hogy vajon Boris Johnson miért fogadta a nyugat-európai körökben nem kifejezetten népszerű Orbán Viktort a Downing Street 10-ben, a válasz pedig alighanem az, hogy a nemzetközi diplomácia protokollja szerint amennyiben egy uniós tagállam ezt kifejezetten kéri, akkor ezt a kérést nem illik megtagadni. Márpedig a magyarok hónapok óta kopogtattak Londonban.

Orbán Viktor a Boris Johnsonnal folytatott találkozó után ezúttal újságírók kérdéseire is válaszolt a Downing Street 10 előtt.

link Forrás

Azonnal el is ismerte, hogy Johnson kérdőre vonta a magyar bíróságok függetlensége, a sajtószabadság helyzete, továbbá a magyar LMBTQ-közösségek, valamint a bevándorlás- és idegenellenes politika miatt. Orbán azt is elmondta, hogy Magyarország nyugati demokrácia, nincs ügy, a magyar bíróságok függetlensége az európai mezőnyben az egyik „legjobb”, a sajtó szabad, antiszemitizmus pedig nincs. Szerinte semmi meglepő nincs abban, hogy sokan ezzel nem értenek egyet, mert ezek „balos aktivisták” által életben tartott politikai ügyek.

Egyedül a bevándorlásellenességet ismerte el, azt viszont kifejezetten büszkén. Megkérdezték tőle, hogy a bevándorlással kapcsolatban miért beszél „muszlim megszállókról”, amire azt mondta, hogy a demokrácia része az, ha nevén nevezi a dolgokat.

Több erős mondása is volt. A sajtószabadságról például ez: „Ha odasétál egy magyar újságoshoz, és kér egy lapot, ahol támadják a kormányt, tucatnyi közül válogathat.”

Azt a felvetést, hogy a Soros György elleni kampány antiszemita lett volna, azzal ütötte el, hogy ez nevetséges, és Magyarországon van a harmadik legnépesebb zsidó közösség Európában. Sorosra azt mondta: „tehetséges és okos magyar üzletember, erős rivális, aki a bevándorlásért dolgozik.

Antirasszista szervezetek is tüntettek a Downing Street előtt a BBC szerint Orbán látogatása miatt. (ITV / BBC)