A dán hírszerzés segítette adatokkal az amerikaiakat az európai vezetőkről

külföld
2021 május 31., 05:36

2012 és 2014 között olyan európai politikusok után után kémkedtek, mint Angela Merkel német kancellár. A Danmarks Radio információi szerint a dánok az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel, vagyis az NSA-vel működtek együtt, és a német vezetőn kívül francia, svéd és norvég tisztviselőkről gyűjtöttek információkat.

photo_camera Angela Merkel és a telefonja 2020 decemberében Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Hasonló vádak merültek fel 2013-ban, akkor Edward Snowden állította azt, hogy az NSA lehallgatja a német kancellár telefonját. A kémkedéssel kapcsolatos vádakat akkor a Fehér Ház nem tagadta egyértelműen, de úgy fogalmaztak, Merkel telefonja akkor nem volt bepoloskázva, és a jövőben sem lesz.

A BBC azt írja, egy több európai hírügynökséghez is eljuttatott jelentés szerint az NSA számos európai vezető szöveges üzeneteihez és telefonbeszélgetéseihez jutott hozzá a dán hírszerzés segítségével. Merkel mellett Frank-Walter Steinmeier akkori külügyminiszerről és Peer Steinbruck ellenzéki vezetőről is gyűjtöttek adatokat.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter a Danmarks Radiónak azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy „a közeli szövetségesek rendszeres lehallgatása elfogadhatatlan”. Az ügyben egyelőre sem a dán, sem az amerikai hírszerzés nem nyilatkozott.

A vasárnap kirobbant hír kapcsán Edward Snowden Twitteren azt írta, Joe Biden amerikai elnök, aki akkoriban az Egyesült Államok alelnöke volt, „mélyen érintett volt ebben a botrányban”. (BBC)