Az OECD szerint a vártnál gyorsabban térhet magához a magyar gazdaság a válság után

gazdaság
2021 május 31., 14:25

Jelentősen javította a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a Magyarországról szóló előrejelzését - írja a HVG. A legfrissebb előrejelzés szerint idén 4,6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, tehát 2021 végére már a 2019 végi szint 99,2 százalékán állhat a GDP-nk, 2022 első negyedévében pedig meg is haladhatja a válság előtti szintet. Az OECD korábbi előrejelzése azt jósolta, hogy hazánk 2021 végén a 2019-es GDP 97,4 százalékát érheti el, és még 2022 legvégén sem értük volna el a 100 százalékot.

Varga Mihály pénzügyminiszter meccset néz Orbán Viktorral 2019. június 11-én.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter Orbán Viktorral. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A szervezet elismerte, hogy a járvány harmadik hulláma nagyon súlyos halálozási adatokkal járt, viszont Európa egyik leggyorsabb oltási kampányának köszönhetően hamar megtörtént az újranyitás. Ezért a belső fogyasztás jócskán emelkedhet, illetve amikor más európai országokban is helyreáll a helyzet, ismét nőhet majd a kereslet a magyar áruk iránt. Látnak esélyt arra, hogy a bérek tovább nőnek, az OECD előrejelzései szerint az infláció idén és jövőre is 3,9 százalékos lehet.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy szükség lenne a munkát terhelő adók és járulékok további csökkentésére, a környezetvédelmi adók emelésére, és a magyarországi munka termelékenysége sem ideális.

Összehasonlításként, az OECD szerint az amerikai gazdaság már 2021 június végére elérheti a válság előtti szintet, a német az év végén, az olasz és a brit GDP pedig csak a magyar után, 2022 közepén térhet vissza a 2019 végi szint fölé.