Szlovéniában is piacvezető lesz az OTP

gazdaság
2021 május 31., 15:57

Az OTP Csoport történetének eddigi legjelentősebb akvizícióját hajtja végre a szlovén Nova KBM bank megvásárlásával - derül ki a magyar bank közleményéből. Ezzel Magyarország és Bulgária, Szerbia és Montenegró után Szlovéniában is piacvezetővé válik az OTP. A szlovén SKB és a Nova KBM az ország bankszektorának közel 30 százalékos részesedését tudhatja magáénak.

A Nova KBM székhelye Ljunljanaban egy 2013-as fotón.
photo_camera A Nova KBM székhelye Ljunljanaban egy 2013-as fotón. Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A közlemény szerint a Nova KBM – amelynek jövedelmezősége a korábbi éveket is figyelembe véve folyamatosan stabil volt – 2020-ban megvásárolta a szlovén bankpiac harmadik legnagyobb szereplőjét, az Abankát, a két bank integrációja tavaly decemberben zárult le. Ez az egy bank immár a szlovén bankpiac negyedét bonyolítja. Lakossági szolgáltatások és a kisvállalkozások mellett teljes körű banki szolgáltatásokat nyújt a közép- és nagyvállalatoknak is.

A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében. A vételárat nem hozta nyilvánosságra sem az OTP, sem a korábbi tulajdonosok, az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok és az EBRD.

A felvásárlás híre április közepén már elért a Reutershez. A hírügynökség szerint 1 milliárd eurós üzletről van szó.