800 milliós egyedi támogatást ad a Magyar Turisztikai Ügynökség az ismert borász balatonboglári birodalmára

POLITIKA
2021 június 01., 04:18

Balatonboglár déli részén, az egykor önálló községként létező Szőlőskislakon fejlesztik tovább a Légli család eddig sem kicsi birodalmát, ehhez az állam közel 800 milliós támogatást ad. A 24.hu arról ír, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által biztosított egyedi támogatásból látogatóközpont, kilátó és borteraszok is épülnek.

A támogatást az önkormányzat kapja, négy konzorciumi partnerrel dolgoznak együtt: mind a négy cég a Légli család vállalkozása. A Légli testvérek jól ismertek a szakmában: Légli Géza az ország egyik legismertebb borásza és gazdálkodója, Légli Ottó a Borászok borásza díj és az Év Bortermelője díj korábbi nyertese, tagja a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának, és nem mellesleg a Fidesz-KDNP boglári önkormányzati képviselője. A harmadik testvér, Légli Attila keramikus, a szőlőskislaki Légli Kerámia Manufaktúra alapítója.

Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós Facebookon jelentette be, hogy turisztikai attrakció épül a János-hegyen, majd egy videóban azt mondta,„Balatonboglár hátországában, Kislakon egy igazi szőlőhegy lesz bemutatva, úgy, hogy megmarad a táj érintetlensége, a turisták mégis látogathatják”.

A tájékoztatóból kiderült az is, hogy a támogatásból utakat építenek, villamosítanak, valamint egy látogatóközpontot is felhúznak, a konzorciumi partnerek segítségével pedig borteraszokat nyitnak.

Négy konzorciumi partnerrel dolgozik együtt az önkormányzat, mind a négy a Légli család cége, bár az eredeti tervekben még a Konyári Pince neve is szerepelt, ők azonban végül mégsem vesznek részt a projektben.