Kim Dzsongun átalakítja az észak-koreai hatalmi struktúrát

június 1., kedd 15:18

Kim Dzsongun észak-koreai vezető átalakítja országa vezetési struktúráját – írja a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

A hírügynökség szerint többek között bevezetik az „első titkár” tisztségét, ami a legfontosabb pozíció az országot kormányzó kommunista párt főtitkári posztja után, és a várományosa feltehetőleg Dzso Jongvon, a diktátor egyik legközelebbi bizalmasa.

Kim Dzsongunt idén januárban választották meg a Koreai Munkapárt kongresszusán a párt új főtitkárává. A tisztség 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsongil halála óta betöltetlen volt. Szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az észak-koreai vezető egyeduralmát.

Kim Dzsongun elmondja az újévi beszédét 2018. január 1-én. Fotó: KCNA via KNS/AFP

A Yonhap egy névtelen forrásra hivatkozva úgy tudja, az első titkár feladata mindenekelőtt Kim Dzsongun helyettesítése lenne különböző megbeszéléseken. Értesülései szerint Kim Dzsongun tovább akarja növelni a kommunista párt befolyását a kormányra, szemben az apjával, aki a hadsereg szerepének szentelt nagyobb figyelmet.

A Yonhap szerint az irányváltást a Koreai Munkapárt januárban átdolgozott alapszabályzata is jelzi: az átírt dokumentumból kimaradt Kim Dzsongil egyik alapelve, a „hadsereg mindenekelőtt” fogalma.

„Úgy tűnik, az az általános trend, hogy Kim Dzsongun egyes feladatait átruházták, illetve elosztották” – mondta Rachel Minjung Lee, az észak-koreai helyzetet nyomon követő 38 North agytröszt elemzője, aki szerint ez nem jár szükségszerűen együtt Kim Dzsongun hatalmi jogköreinek korlátozásával, inkább a pártapparátus karcsúsításáról van szó.

Észak-Koreában a hatalom a Kim Ir Szen óta a néhai diktátor fiai között öröklődik. (MTI)