387 millió forintos profitot hozott össze a járványszkeptikus Lenkei Gábor cégbirodalma a járvány évében

bűnügy
2021 június 02., 05:19

Hatalmasat szakítottak a járvány alatt a legismertebb vírusszkeptikusok: Lenkei Gábor cégbirodalma erős évet zárt, és nagyot nőtt az az étrendkiegészítő-cég is, melynek Gődény György az egyik ismert arca.

A G7 összeállítása szerint a vitaminokat forgalmazó Lenkei Gábor cége tavaly 60 százalékos növekedés mellett közel 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el.

Lenkei a hazai járványszkeptikus szereplők közül az egyik legismertebb, mielőtt a Facebook törölte volna, több mint 200 ezer követője volt, és nekik írt olyanokat, hogy befeküdhet egy kád koronavírusba, akkor se lesz semmi baja, és hogy a média gerjeszti az egész ügyet. A több tízezer ember által megosztott poszt után pedig arról írt, hogy a megfelelő vitaminfogyasztás már elegendő lehet a védekezéshez.

A jelek szerint sokan megfogadták a tanácsát: Lenkei cége a G7 cikke szerint évek óta jelentős, kétmilliárd forint körüli bevételt hozott, de a tavalyi év még így is kiugró volt. Még nagyobbat nőtt a cégcsoport profitja: míg 2019-ben 147 millió forint volt, tavaly 387 millió forint jött össze. Lenkei ki is vett a cégcsoportjából mintegy 400 millió forintnyi osztalékot.

A G7 szerint érdekesség, hogy míg Lenkei a nyilvánosság előtt átverésnek nevezte a járványt, a céges beszámolóban a “Covid-19 koronavírus világjárványt” nevezik meg az üzlet fellendülésének okaként.

Lenkeiről korábban megírtuk, hogy az általa előállított és forgalmazott vitaminkoktélok rendszeresen szerepeltek az ÁNTSZ feketelistáján, kereskedelmi forgalmukat tiltották. Baló Györgyék 2009-ben készítettek műsort Dr. Lenkei Gábor vitaminbizniszéről. Bevizsgáltatták az egyik készítményét. A tisztiorvos, Molnár Kornélia a műsorban elmondta, hogy az ő méréseik szerint a készítményben lévő B és E vitamin hétszeresen lépte át az engedélyezettet, és ennek szerinte egészségkárosító hatása van.

A G7 cikke szerint egy másik ismert vírusszkeptikus, Gődény György is milliárdos bevétel-növekedéshez segített egy étrendkiegészítőket forgalmazó céget. Gődény a kamupárt-biznisz egyik ismert szereplője, erről korábban a Partizán készített leleplező riportot. Később a Nutriversum nevű étrendkiegészítő- és vitamincég "szakértőjeként" tűnt fel. A cég árbevétele a járvány előtti évben 600 millió forint volt, tavaly azonban közel háromszorosára, 1,77 milliárd forintra duzzadt, 94 milliós adózott eredmény mellett.

A cikk megjegyzi, hogy a Nutriversum Gődény szereplésével készült reklámjai miatt ősszel indított vizsgálatot a GVH, mivel azok alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére. A Nutriversum többségi tulajdonosa a leginkább kakaóporairól ismert Bedeco.