Beszámoltatná az Unió a multikat, hol, mennyi adót fizetnek

európai unió
2021 június 02., 09:11

Átláthatóbbá tenné az Európai Unió az évi 750 millió eurónál nagyobb bevétellel rendelkező multinacionális cégek működését.

A hírek szerint kedden megállapodtak az Európai Parlament és a tagállamok képviselői egy javaslatban, ami előírná, hogy az érintett cégek közzétegyék, mekkora profittal rendelkeznek, hány embert alkalmaznak, és mennyi adót fizetnek az egyes európai államokban, valamint az Unió által adóparadicsomként számontartott országokban.

Ahhoz, hogy a szabály életbe lépjen, még a parlamentnek és a kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

photo_camera A frankfurti Eurotower épülete Fotó: CHRISTOPH HARDT/GEISLER-FOTOPRES/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Unió soros elnökségét betöltő Portugália gazdasági minisztere azt mondta: „Most, amikor a polgártársaink próbálnak úrrá lenni a járvány okozta nehézségeken, még fontosabb, hogy megköveteljük a valódi pénzügyi átláthatóságot”. Szerinte az EU évente 50 milliárd eurót bukik az adóelkerülések miatt.

A Transparency International viszont úgy látja, a javaslat nem hatol a probléma gyökeréig, és nem fogja megszüntetni az adóelkerülést. Más civil szervezetekkel közös levelükben azt javasolják, számoltassák be a cégeket az összes országban befizetett adó mértékéről, ahol csak jelen vannak, ne szorítkozzanak az Unióra és az adóparadicsomokra. (Business Times/AFP)