Egy megszökött elefántcsorda 500 kilométeren át taposott le egy csomó mindent Kínában

2021 június 2., szerda 10:23

Kína délnyugati részén okozott nagyon komoly felfordulást az elmúlt hetekben 15 elefánt: a csorda áprilisban szökött ki egy természetvédelmi parkból, és azóta 500 kilométernyi területet bejárva legelt le kukoricamezőket, rombolt le pajtákat és taposott össze csomó mindent, ami az útjába került.

Fotó: HU CHAO/Xinhua via AFP

A Guardian a kínai sajtó alapján ír arról, hogy a múlt héten az elefántok lecsapoltak egy víztárolót, és emiatt a közeli falu lakói attól félnek, hogy elszáradnak az elvetett gabonáik. Az elefántok szökésének körülményeiről még mindig nem tudni részleteket, de az elmúlt hetekben a vonuló állatok miatt komoly erők mozdultak meg az országban: a helyi hatóságok kísérték az elefántokat, és több száz embert mozgósítottak azért, hogy biztosítsák, az állatok érkezésének nem lesznek emberi sérültjei.

Ugyanakkor míg az elefántok eddig főleg vidéki tájakon gyalogoltak, időnként érintve egy-egy várost, kedden már csak 20 kilométernyire voltak Jünnan tartomány székhelyétől, Kunming városától, ahol több millió ember él. Becslések szerint az elefántok április közepe óta 56 hektárnyi vetést tapostak le, ezzel átszámítva több száz millió forintnyi kárt okozva.

Fotó: HU CHAO/Xinhua via AFP

Jünnan tartományban 300 elefánt él szabadon rezervátumokban, és védett állatnak számítanak. A nyolcvanas években kevesebb mint 200 egyed élt csak itt.