Nem kér bocsánatot, sőt, további MSZP-közeli ügyeket tárna fel Paróczai Anikó kispesti momentumos képviselő

POLITIKA
2021 június 02., 12:28
photo_camera Paróczai Anikó rámutat Kránitz Krisztián eltitkolt villájára

Nem kér bocsánatot Kránitz Krisztiántól, sőt, friss esetekkel folytatja a kerület vezetéséhez kötődő ügyek feltárását

- nyilatkozta a 444-nek Paróczai Anikó kispesti momentumos képviselő, aki idén januárig a kerület átláthatósági tanácsnoka volt.

Paróczai a beszélgetésünk előtt FB-posztban írta meg, hogy megvolt az első tárgyalás az egyik olyan perben, amit Kránitz, a kerületi vagyonkezelő egykori vezetője becsületsértés miatt indított ellene. A bejegyzésből kiderül, hogy Kránitz hajlandó lett volna elállni a pereskedéstől, ha Paróczai nyilvánosan bocsánatot kér tőle, de az ellenzéki politikus erre nem volt hajlandó.

Kránitz a kerületet vezető MSZP-s Gajda Péter polgármester bizalmi embere. Kispestet összellenzéki koalíció irányítja, benne Gajdával és Paróczaival. De hogy jutott el a helyi ellenzék egymás sorozatos feljelentgetéséig? És miért kommentelte Hadházy Ákos független ellenzéki parlamenti képviselő Paróczai posztja alá, hogy “Az egész kispesti ügy (...) végtelenül káros az ellenzék egésze számára. A főszereplőknek rég el kellett volna tűnniük a színről, de még ők vannak felháborodva…”

Kokainnak látszó por, korrupciónak látszó ügyek

A Paróczai-Kránicz-párbaj sztorija még 2019 októberének elején, nem sokkal az önkormányzati választások előtt azzal indult, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet és Hír Tv olyan kép- és hangfelvételeket publikáltak, amiken Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő drognak látszó fehér port rendez csíkokba, illetve különböző kerületi gazdasági lenyúlásokról mesél. A hangfelvételen hallható lenyúlós sztorikban saját maga és Gajda polgármester mellett többször is előkerült annak a Kránitz Krisztiánnak a neve, aki akkoriban a kerületi vagyonkezelő vezetője volt, abban a ciklusban még MSZP-s önkormányzati képviselőként, és közismerten szoros, baráti viszont ápol Gajdával és Lacknerrel.

Az egész sztori egyik fontos vonása, hogy azóta sem derült ki fehéren-feketén, hogy a felvételek hitelesek-e, és ha igen, akkor Lackner monológja sima hencegés volt, vagy tényleges gazdasági-politikai bűncselekményekről beszélt.

De az MSZP egész biztosan arra jutott, hogy a vádakban van valami, Lacknert ugyanis pár héttel később, október végén etikai vizsgálatot követően kizárták a pártból.

A választókat ez nem rettentette el, a helyi politikust ugyanis újraválasztották. Kránitz viszont nem indult újra 2019-ben. Az újraválasztott Gajda polgármester már az új önkormányzat november 8-ai alakuló ülésén nyilvánvalóvá tette, hogy a botrány ellenére kitart a bizalmasai mellett, a pártjából kizárt Lacknert ugyanis a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöki posztjára jelölte, majd meg is szavaztatta.

A sajtó közben elkezdte ellenőrizni a Lackner-féle felvételen hallható állításokat, és jutottak is részeredményekre, a 24.hu például "Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból" címmel írt tényfeltáró cikket 2019. novemberének végén.

Ekkor történt az is, hogy duplájára, havi 1,1 millióra emelték Kránitz fizetését, pontosan úgy, ahogyan az a hangfelvételen szerepelt. Azon Lackner ugyanis a következőt mondta:

„A Péter (Gajda polgármester, a szerk.) meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni”

De lehetett, ugyanis szó szerint az valósult meg, amiről Lackner beszélt.

A kerületet irányító ellenzék nem MSZP-s része azonban nem akarta annyiban hagyni a dolgot, ezért kiharcolták, hogy az önkormányzat vizsgálóbizottságot hozzon létre a felvételeken szereplő súlyos állítások kivizsgálására. Ám amikor a bizottság konkrét munkafeltételeiről szavaztak, az MSZP, a DK és a Párbeszéd szavazataival azelőtt kiherélték az egészet, hogy a munka megkezdődött volna, hiszen mindössze 3 hónapra hozták létre a testületet. Ami emiatt végül csupán kétszer ült össze. Az egészből azért sem lett valódi vizsgálat, mert a bizottság LMP-s és momentumos tagjával szemben a baloldali ellenzék többi része a Fidesszel együtt szavazva még azt is megakadályozta, hogy korrupciós szakértőket hívjanak meg a bizottságba.

A tényfeltárást mégsem tudták megakadályozni. Paróczai képviselő, az önkormányzat átláthatósági tanácsnoka ugyanis saját tényfeltárásba kezdett. 2020. február 2-án Kispest, nagy lopás címmel videót tett közzé a Facebookon, amiben többek között arról számolt be, hogy Spanyolországban, Alicante közelében megtalálta Kránitz titokban vásárolt, 60 millió forintos értékűre becsült villáját.

A mostani per részben emiatt a videó miatt folyik.

Paróczai azt is publikálta, hogy Kránitz a 2018-as képviselői vagyonbevallásából kihagyta a spanyol villáját.

link Forrás

Kránitz - aki egyébként nem tagadta a villa megvásárlását - a személyes adatainak publikálása miatt ekkor feljelentette Paróczait, akit az eljárás során rabosítottak is.

De a momentumos ezután sem állt le, és 2021 januárjában arról posztolt "Börtön helyett bónusz" címmel, hogy a kerület szocialista vezetése hogyan mentette át Kránitzot a megszüntetett vagyonkezelő cégből egy másik kerületi szervezetbe.

link Forrás

Ez a bejegyzés is feljelentést ért, becsületsértés miatt.