19 millió éve majdnem kihaltak a cápák

ÁLLAT
2021 június 03., 20:00

19 millió éve valami példátlanul pusztító esemény tizedelte meg a világon élő cápák számát, az azelőtt élő cápafajok jelentős része ki is halt ennek következtében - állítja két szakértő a Science tudományos magazinban most megjelent kutatásukban. A miocén földtörténeti kor korai időszakában lejátszódó esemény a világtörténelem egyik legdurvább kihalási eseménye lehetett, de azt egyelőre nem tudják, pontosan mi történhetett.

A kutatók tengeri üledékben elemezték a fosszíliákat, ezekből igyekeztek képet kapni arról, hogy mikor milyen fajok éltek a tengerekben. Arra jöttek rá, hogy míg 19 millió évvel ezelőttig kb. 5 halfogra jutott a fosszíliák között egy cápafog, azután már csak 1 a 100-hoz volt az arány. Ez azt jelenti, hogy 19 millió évvel ezelőtt eltűnt a korábban élő cápák kb. 90 százaléka.

A cápafogak elemzéséből kiderült az is, hogy 19 millió évvel ezelőttig sokkal több cápafaj élhetett a Föld vizeiben, a kutatók 88 fajt tudtak azonosítani a fogak alapján. Ezekből viszont csak 9 élte túl a 19 millió évvel ezelőtt bekövetkezett rejtélyes eseményt. (New York Times)