A Magyar Nemzetnek 1,3 millió forint kártérítést kell fizetnie, amiért megsértették Szabó Tímea emberi méltóságát

POLITIKA
2021 június 03., 18:25

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője jogerősen is pert nyert Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen - jelentette be a képviselő a Facebook oldalán. A Fővárosi Ítélőtábla szerint a lap megsértette a képviselő emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogát, amikor egy cikkükben „organizmusnak” és „biológiai fegyvernek” nevezték. A Magyar Nemzetet 1,3 millió forintos kártérítés fizetésére, illetve a cikk végleges online eltávolítására kötelezték.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője
photo_camera Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A bíróság másodfokon is kimondta:

a Magyar Nemzet és Szikszai Péter „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt. Efféle verbális támadás egy sajtóorgánumban nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletével.”

Az indoklásban megállapították, hogy a cikknek „alig van olyan mondata, amely nem lenne jogsértő. Nincs, vagy alig van tehát olyan sajtótörténeti érték, amely a végleges törléssel elveszne. A törlés esetén sem sérti ezért a személyiségi jogok megóvásához fűződő érdek a sajtószabadságot.”

A kártérítésen és a cikk törlésén túl a Magyar Nemzet online oldalán közzé kell tenniük: „Lapunk megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnevét” oly módon, hogy a cikk a honlapon legalább a megjelenés napján 4 órán keresztül a főoldalon görgetés nélkül olvasható legyen.

A szóban forgó cikk A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése címmel 2020 áprilisában jelent meg, és többek közt kullancsként, baktériumként írta le a képviselőt. „Zummer Fülöp” álnéven publikálták, emögött Szabó Tímea szerint Szikszai Péter állt, aki ellen szintén pert indított. Orbán Viktor tavaly év végén Szikszait nevezte ki a Mediaworks Hírcentrum élére.