A McDonald's 2021 végéig hazánkban is lecseréli a műanyag eszközöket fenntartható alternatívákra

környezetvédelem
2021 június 03., 19:25

A magyarországi McDonald's 800 millió forintot fordít arra, hogy kivonja a rendszeréből az egyszer használatos műanyagokat - közölte a gyorsétteremlánc az MTI-vel csütörtökön.

A McDonald's vállalta, hogy 2021 végéig fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa, papír, vagy rost alapanyagú eszközökkel váltja ki az egyszer használatos műanyag csomagolókat, ahol az élelmiszerbiztonsági szabályok és a technológia ezt megengedik. Ezzel évente csaknem 200 tonna műanyag tűnik el - írták.

Nem lesz többé piros csíkos műanyag-szívószál, ez már papír.
photo_camera Nem lesz többé piros csíkos műanyag-szívószál, ez már papír. Fotó: JEROEN JUMELET/ANP via AFP

A csere fokozatos lesz: elsőként a műanyag szívószálak és az evőeszközök kerülnek sorra júniustól. Ez egy évre vetítve majdnem 46 millió szívószál, több mint 11 millió kanál, 2 millió villa és kés cseréjét jelenti környezetbarát anyagból készült eszközre. További több millió darabbal csökken a műanyag eszközök felhasználása azzal, hogy lecserélik az italos poharak műanyag fedőit, szeptembertől pedig a műanyagpoharakat is. A váltás végére a csomagolások 99 százaléka megújuló, újrahasznosított vagy fenntartható forrásból fog származni.

A McDonald's globális vállalata 2019 novemberében jelentette be a hulladékcsökkentési programot az európai piacokon. Magyarországon az étteremlánc a hulladékot már több mint 20 éve szelektíven gyűjti, és csaknem 80 százalékban újrahasznosítja, ami tavaly csaknem 3,4 ezer tonnát tett ki - közölték.

Kiemelt videóink