A Ryanair-gépről leszedett fehérorosz újságíró a börtönből üzeni: most értelmetlen tiltakozni Lukasenka ellen

külföld
2021 június 03., 12:37

Egyórás műsort vetített Fehéroroszországban az állami ellenőrzésű ONT tévécsatorna szerda este Raman Prataszeviccsel. Ő az a fehérorosz újságíró, akit Lukasenka emberei egy Ryanair-járat eltérítése után vettek őrizetbe Minszkben. Prataszevics a börtönből nyilatkozva egyebek közt azt mondta, hogy értelmetlen most a tiltakozás a szigorú fellépések miatt Lukasenka államfő autoriter rendszere ellen, megfelelőbb pillanatra kell várnia az ellenzéknek.

Prataszevics egyik közeli támogatója az adás után azt mondta, hogy az újságíró egyértelműen kényszer hatására beszélt.

A felvételen az ONT tévé azt állítja, a fehérorosz hatóságok nem tudtak arról, hogy Prataszevics a Ryanair légitársaság repülőgépén van, Prataszevics pedig azt állítja, hogy egy közeli szövetségese árulhatta el, akivel 40 perccel az indulás előtt beszélt interneten.

A gépet - amely Athénból Vilniusba tartott - a fehérorosz légierő bombaveszélyre hivatkozva leszállásra kényszerítette, Prataszevicset pedig - barátnőjével együtt - őrizetbe vették Minszkben. A repülőn nem volt semmiféle robbanószerkezet.

Prataszevics a videón azt mondta, a bombával fenyegetőző ismeretlen telefonáló olyasvalaki lehetett, akivel személyes konfliktusa van. Ennek részleteire azonban nem tért ki.

Az ONT tévé - Fehéroroszország második állami csatornájaként - 2002-ben létesült az országot vasmarokkal kormányzó Lukasenka elnöki rendeletére.

Az államfő a múlt héten azzal vádolta Prataszevicset, hogy „véres forradalmat” akart kirobbantani Fehéroroszországban. (MTI)