Egész Nigéria felbolydult, miután egy lakossági fórumon az ország nevének megváltoztatását javasolta egy adótanácsadó

külföld
2021 június 03., 18:59

Az ország nevének megváltoztatására tett javaslatot a nigériai Adeleye Jokotoye adótanácsadó egy lagosi közmeghallgatáson. A nigériai szövetségi képviselők két hétig járják az országot, hogy közmeghallgatásokon kérjék ki az emberek véleményét arról, hogyan módosítanák az alkotmányt. Bár az előzetes bejelentések szerint a fórumokon leginkább a kormányzati rendszerrel és a választás szabályaival kapcsolatos javaslatokat vártak volna, Adeleye Jokotoye egyebek mellett arra tett javaslatot, hogy az ország nevét Nigériáról Egyesült Afrikai Köztársaságra változtassák.

A javaslatból valószínűleg semmi nem lesz (a jogalkotóknak 2 hetük van gondolkodni rajta, de nem kötelezi őket semmi), de az ország máris felbolydult, rengetegen vitatkoznak a javaslatról - a többség persze leginkább mémeket posztol az internetre arról, hogy az ország nevének angol rövidítése UAR (United African Republic) lenne, ami hasonlít az uránium és a karbamid (urea) szavakra is.

Adeleye Jokotoye javaslatának indoklása szerint egyébként azért kellene megváltoztatni az ország nevét, mert a Nigéria név gyarmati örökség, egy Flora Shaw nevű brit újságíró javasolta a Niger folyó nevéből képzett szót. Shaw ráadásul később hozzáment Nigéria gyarmati kormányzójához, Lord Frederick Lugard báróhoz. A javaslattevő szerint az Egyesült Afrikai Köztársaság név jobban reflektálna a Nigéria területén élő több száz etnikai csoport egységére is.

Adeleye Jokotoye szerint, ha ez a név nem nyerné el az emberek tetszését, lehetne az ország neve Egyesült Alkebulan Köztársaság is, ami kb. azt jelenti: Egyesült Emberiség Anyja Köztársaság. (BBC)